21/06/2021

Шок: Български граждани се сражават на страната на Ислямска държава

Министърът на отбраната Велизар Шаламанов заяви, че от съюзнически държави е постъпвала информация за българи, сражаващи се на страната на „Ислямска държава“.

Служебният министър отказа повече подробности, защото само толкова може да каже, но заяви, че според него това е достатъчно. Той добави, че „това е много тревожно“, предаде БТА.

На въпрос за опасността от „Ислямска държава“ Шаламанов коментира, че рискът е голям и именно затова има международна коалиция, водена от САЩ.

„Вчера имахме възможност с началника на отбраната и командира на ВВС да посетим самолетоносача „Джордж Буш“ в Средиземно море и да се убедим във високата готовност и мощ на съюзниците си“, каза още Шаламанов.

Той добави, че смята, че България, като част от НАТО и ЕС, също трябва да развива способности за действия в такъв тип операции.

Министърът отново посочи, че към момента не разполагаме с такива способности и подчерта, че това е една от причините да се замислим по-сериозно за проблемите с превъоръжаването.

„Необходимостта от националната програма „България в НАТО и в Европейската отбрана – 2020″ произтича от това, че въоръжението и техниката са изключително остарели и несъвместими с тези на съюзниците ни“, каза Шаламанов.

Неотдавна бе съобщено, че България предприема стъпки да се откаже от руските изтребители на въоръжение в армията, които трябва да бъдат заменени със западни. Това стана причина за остри коментари от страна на Русия, последвани от размяна на реплики със София.

През септември пък служебното правителство обяви, че е изпратило оръжие в помощ на кюрдите в Северен Ирак за борба с джихадистите – 1800 броя стрелково оръжие и близо 6 милиона броя боеприпаси. Дарението от излишни за Българската армия леко въоръжение и боеприпаси е на стойност близо 5 960 000 лева, уточниха тогава от МО.

Същия месец Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за спиране на потока на чуждестранни джихадисти, отиващи да се бият в Сирия и Ирак.

Страните членки на ООН бяха задължени да попречат на своите граждани да се включват в екстремистки организации като „Ислямска държава“. В противен случай те са заплашени от санкции.

Около 12 000 чужденци от най-малко 74 страни (около 3000 от Европа) са пътували в Сирия и Ирак, за да се сражават там на страната на екстремистки групировки, бяха данните към онзи момент.

Мнение от мрежата: Пантю | 30.10.2014 15:15

100% това е английска „информация“!
Не могат да си помислят в Англия, че англичани, след като са палачите на английските пленници на Ислямска държава, то, българи да не участват, поне като воини на Ислямска държава! Ние сме постоянната дъвка на английската пропаганда, служещи за тъмен фон на тяхното „благополучие“! Благодарение на загубените ни управници-политици, които нямат грам достойнство и чест! 

http://dnes.dir.bg/news

(Visited 332 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *