23/04/2024

Радан Кънев: ГЕРБ иска да работи с Пеевски и Бареков

ГЕРБ търсят претекст да прекратят преговорите с Реформаторския блок, всъщност желанието им е да работят с ДПС и ББЦ, заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Изненадващо, след близо 7 часа преговори, снощи от ГЕРБ обявиха, че прекратяват преговорите с реформаторите с мотив, че те не били достатъчно надежден партньор и не давали гаранции за стабилно правителство.

По-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов написа във Фейсбук, че е диалогичен и е готов да продължи разговорите, ако те се организират. Той нарече провокация това, че РБ са включили в преговорния си екип Трайчо Трайков от гражданската си квота, който бе сменен като министър в кабинета на ГЕРБ. Освен това Борисов не разбирал защо от РБ поставят въпроса за демонтиране на модела „КОЙ“, при положение, че от ГЕРБ ясно заявили, че заради „КОЙ“ няма да управляват с ДПС.

Тази сутрин Радан Кънев коментира ситуацията пред bTV, като заяви, че след задълбочени разговори, малко преди края, им изведнъж преговорите се влошили на база на платформата на РБ, макар че тя беше публично обявена още преди срещата. Затова той смята, че се търси претекст.

Моето впечатление е, че желанието на ГЕРБ да работят с ДПС и „България без цензура“ е проблемът и истинската причина за прекъсването на преговорите, заяви Кънев пред БНР.

„Желанието да работят с Пеевски и с Бареков е това, което ги е накарало да прекъснат преговорите. Ние казваме – всички партии, които са били опозиция на кабинета „Орешарски“, могат днес да работят заедно“, коментира още Кънев пред БНР.

За „България без цензура“ той добави, че това е политическа формация – продукт на това, което РБ иска да демонтира от българското общество. И подчерта, че в настоящото Народно събрание една значителна част от него е пряко „свързана със схемите на господин Ковачки“ и с модел на правене на избори, който цяла Европа отхвърля като много опасен и порочен.

По повод твърдението на ГЕРБ, че Блокът е неясен правен субект и не е ясно колко и кои партии от него ще се подпишат при евентуално коалиционно споразумение, лидерът на ДСБ заяви, че те са регистрирани два пъти в ЦИК и не са си променяли никога състава. Той подчерта, че например Патриотичният фронт и „България без цензура“ смениха „драматично“ съставите си от евроизборите до парламентарните.

Кънев подчерта, че ГЕРБ са тези, които трябва да вземат решение за продължаване на разговорите.

http://dnes.dir.bg/news

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *