20/01/2021

Пускат два влака един срещу друг, машинистите спират на косъм

Машинисти предотвратиха нова ужасна трагедия в БДЖ, след като спряха влаковете си на 150 метра един срещу друг. Инцидентът е станал на гара Безмер край Ямбол вчера.

В 17.12 ч. два ускорени влака – единият по направление Варна-София, а другият от София за Бургас – се оказват един срещу друг на четвърти коловоз на жп гара Безмер.

Машинистите реагират светкавично и успяват да спрат композициите едва на 150 метра една от друга.

Директорът на БДЖ Християн Кръстев потвърди информация за инцидента, като обясни, че дежурният ръководител движение на гара Безмер не е подготвил маршрута за приемане на влаковете, съобщи „24 часа“.

Кръстев допълни, че ще награди машинистите за бързата им реакция.

От Национална компания „Железопътна инфраструктура“ обаче заявиха, че вината не е в ръководителя движение, а в стрелочничка, която имала стаж едва 3 месеца.

Гара Безмер е в ремонт и е “развързана” от системата за сигнализация и управление на движението на влаковете. Т.е управлението на движението е в ръчен режим.

Директорът на НКЖИ Милчо Ламбрев обясни, че след като единият влак бил пуснат на 4-и коловоз, стрелочничката не е завъртяла стрелката и насрещният влак е влязъл по същия коловоз. По думите на Ламбрев не е имало втори човек, който да следи работата на служителката, тъй като имало недостиг на хора.

През ноември 2008 г., след груба грешка на дежурния ръководител на движение на гара Владо Тричков, бързият влак София-Видин се оказа срещу пътническия, идващ от Мездра. Осъзнавайки грешката си, ръководителят движение изключва напрежението в контактната мрежа и влаковете спират на 150 метра един от друг. Тогава от НКЖИ обявиха, че предприемат спешни мерки за повишане квалификацията на служителите си.

Две години по-късно обаче – на 4 октомври 2010 г., международният влак от Белград за Турция с 90 пътници и служебен влак се сблъскаха челно на изхода от гара Драгоил в района на Драгоман. При удара бяха ранени 26 души.
Заради катастрофата бяха уволнени двама дежурни служители от гара Драгоман и дежурната ръководителка на движението на гара Драгоил.

Бел. ред.: Напоследък е чудо, че влаковете не катастрофират ежедневно. При всеки подобен случай лъсват страховитите пробойни в българските железници – за смешни пари срещу смешна квалификация. Хиляди хора оставят в ръцете на очевидни неграмотници живота си.

В същото време железничарски началници обезкръвяват компанията – повечето от паралелните автобусни линии са техни и читави специалисти демотивирани се отказват от професията си. 

Да не говорим за бараките, наречени локомотиви и вагони, за смразяващата воня от непочистваните сериозно с десетилетия тоалетни.

Но нищо не оправдава лекомислието, с което живеем повечето българи – а именно, че лошите работи се случват само на другите, не и на нас. Не е ли същото и по пътищата?

Ние, българите, си умираме да мрънкаме за щяло и нещяло, кефим се, когато някой е коректен към нас, кефим се обаче и когато успеем да прецакаме някой, когато минаваме метър без да ни хванат.

Е, идва ден, когато Отгоре да предявяват сметката…

http://dnes.dir.bg/news

(Visited 330 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *