19/01/2022

Синоптиците очакват до плюс 20 градуса през ноември

В началото на ноември ще започне затопляне. Най-високите температури през месеца ще са между 15 и 20 градуса, а най-ниските – между минус 7 и минус 2 градуса.

През ноември се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за Северна България и Горнотракийската низина е между 5 и 8 градуса, за високите полета – между 3 и 5 градуса, по Черноморието и долината на река Струма – между 8 и 10 градуса, а в планинските райони – от минус 4 до 3 градуса, съобщи за БТА Красимир Стоев от НИМХ при БАН.

Месечната сума на валежите ще е около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 л/кв.м, а в южните и планинските райони – между 70 и 100 л/кв.м.

Облачността ще се разкъса и през следващите дни до средата на първото десетдневие над планинските райони ще преобладава слънчево време.

В равнините на все повече места ще има мъгла или ниска слоеста облачност и там температурите ще остават по-ниски.

„През периода 6-10 ноември времето ще се определя от циклонални вихри и ще се създаде валежна обстановка, но ще се задържи сравнително топло за сезона, въпреки че в края на десетдневието температурите слабо ще се понижат“, обясни Красимир Стоев.

През първата половина от второто десетдневие валежи не се очакват.

След временно понижение, температурите относително ще се повишат.
Повече слънчеви часове ще има в планинските райони, а в равнините мъглата ще е често явление.

Към 17-18 ноември облачността ще се увеличи и на много места ще има валежи, а температурите ще се понижат.
В края на периода валежи не се очакват.

В началото на третото десетдневие температурите ще се понижат. Ще има валежи от дъжд, които в Северна България и по високите полета ще преминат в сняг.

Временно спиране на преваляванията се очаква в средата на десетдневието.

През последните дни на месеца температурите още ще се понижат, като отново ще има валежи – в по-голямата част от страната вече от сняг.

http://dnes.dir.bg/news

(Visited 112 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *