23/04/2024

Арести и присъди за купуване на гласове, стотици сигнали за нередности в изборите

В Кнежа и Плевен са постановени осъдителни присъди за нарушения против избирателните права на гражданите. Има задържани и в Сливен и в пазарджишко.

Прокуратурата е повдигнала обвинение на 45-годишен мъж от град Кнежа по чл. 167, ал. 2 от НК (склоняване към гласуване в полза на определена политическа партия).

Районният съд на Кнежа е постановил 6-месечна пробация за извършителя, информират от пресцентъра на прокуратурата, цитиран от БТА.

Прокуратурата е повдигнала обвинения и на 62-годишна жена от Плевен по чл. 167, ал. 2 от НК. Районният съд на Плевен е постановил 1-годишна пробация за извършителя.

Общо 59 досъдебни производства против избирателните права на гражданите са образувани на територията на цялата страна във връзка с предстоящите избори за 43-то Народно събрание, съобщиха от прокуратурата. Данните са постъпили в прокуратурата към 20.00 часа.

Националното междуведомствено звено между Прокуратурата, ДАНС и МВР продължава работата си, като сигнали за нарушения могат да се подават в прокуратурите по места и в районните полицейски управления.

Двама мъже и една жена са задържани по подозрение за покупкопродажба на гласове в Сливен, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Сливен.

Открити са веществени доказателства за търговия с гласове, се посочва в съобщението. В това число са няколко списъка с приблизително 200 лица с посочени лични данни и цифри срещу всяко име.

Иззети са още списък с имена, категоризирани като застъпници и сумата от 5000 лева.

За същото престъпление в Нова Загора е била задържана 35-годишна жена от града. Тя е агитирала свои близки и познати за конкретна политическа партия, като в замяна е обещавала сумата от 20 лева.

Установени са били свидетели, които при разпитите посочват факти и обстоятелства, уличаващи задържаната.

В община Лесичово, област Пазарджик, е осъществена полицейска акция срещу купуване на гласове.

В акцията са участвали екипи на ДАНС и на пловдивската жандармерия. По неофициална информация са арестувани две лица, а други заподозрени са успели да се укрият.

Задържаните раздавали брошури на политическа партия, в които имало поставени банкноти от по 20 лева.

382 сигнала, свързани с нарушения на изборния процес, са получени в полицията от началото на предизборната кампания до момента, съобщиха от МВР за БНР. Голяма част от тях са регистрирани на телефон 112.

От стартирането на откритата телефонна линия в министерството досега са постъпили 57 сигнала. От тях 16 не се отнасят към дейността на вътрешното министерство, уточняват от МВР.

Всички сигнали, свързани с работата на МВР, са предадени за проверка в съответните областни дирекции на полицията. До момента са образувани 59 досъдебни производства за установени нарушения и злоупотреби с избирателните права на гражданите, съобщава standartnews.com .

Сигнали за нарушения в изборния процес, които са от компетентността на МВР, може да се подават на тел: 02/982 22 32.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *