25/04/2024

След тежък конкурс Пловдив бе избран за европейска столица на културата

Пловдив ще е европейската столица на културата за 2019 г. от българска страна, беше обявено днес. От миналия петък до днес журито за Европейска столица на културата, съставено от 7 европейски и 6 български експерта, посети градовете-претенденти за номинация от България за 2019 година – София и Югозападен район, Пловдив, Варна и Велико Търново.

По този повод европейскиият комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта Андрула Василиу поздрави Пловдив. „Конкурсът беше тежък с 8 първоначални кандидати, от които бяха подбрани 4 финалисти. Убедена съм, че посетителите от Европа и целия свят ще могат не само да открият забележителностите на Пловдив, но и да оценят културното многообразие, история и ценности на нашия континент. Убедена съм, че титлата ще донесе на Пловдив и околностите му значителни дългосрочни културни, икономически и социални преимущества, както видяхме при предишните Европейски столици на културата“, казва тя“.

Две държави независимо една от друга ще излъчат Европейска столица културата през 2019 г. – България и Италия. В Италия победителят между Каляри, Лече, Матера, Перуджа, Равена и Сиена ще стане известен през октомври. Целта на инициативата, която стартира през 1985 г. и постепенно се превръща в добър инструмент за регионално развитие, е двете столици да изградят силно партньорство в културната сфера.

Титлата не означава единствено изобилие от културни събития или наличие на историческо и художествено наследство. Тя се присъжда на града, подготвил най-добра програма, за да привлече собствените си граждани, туристите, както и множество международни партньорства, които да го поставят на европейската културна карта.

В дългосрочен план до 2019 г. за победителя тя би трябвало да насърчи строителството и подобряването на инфраструктурата, равния достъп до култура за откъснати райони и социални групи, отключването на местното етническо и културно многообразие. В над 50-те града, които са участвали в инициативата досега, Европейска столица на културата е спомогнала за възникването на музеи и концертни зали и редица фондове и други институции, които да се грижат за устойчивото развитие на културата и отвъд фестивалната година.

След като журито обяви номинацията си за български град – столица на културата 2019 тази вечер, предложението им ще постъпи в европейските институции, където трябва да бъде официализирано с решение на министрите на културата на редовното заседание на Съвета на ЕС през месец май догодина. Досега няма прецедент те да не са приели избора на експертното жури, дори след претенции от страна другите кандидатуриа.

Европейските столици на културата през тази година са Юмеа (Швеция) и Рига (Латвия), през 2015 г. ще бъдат Монс (Белгия) и Пилзен (Чешка република). Вроцлав (Полша) и Доностия Сан Себастиан (Испания) са през 2016 г., Орхус (Дания) и Пафос (Кипър) през 2017 г. и Ла Валета (Малта) и Леуварден (Нидерландия) през 2018 г.

http://www.dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *