01/10/2023

Пазарната подкрепа на ЕС – да минеш с трактор върху чушките!

Може да е много зряло икономическо решение, но унищожаването на продукцията като пазарна подкрепа на Европейския съюз заради руското ембарго изглежда безумно. А условието звучи още по-идиотски: преди да минеш с трактора върху доматите, краставиците, чушките и т.н., трябва да се увериш – себе си и институциите, че стоката, която си отгледал е идеална. Опазил си я от болести и вредители, торил си я, поливал си я, отстранил си плевелите. Ха! Как да се вмести в ума тази гениална мярка!

Значи, няма пазарна подкрепа заради маните, молците, струпясването и други…. За цялата армия от болести и неприятели, която обяви война на земеделието ни тази година. Но, ако си ги надвил с много средства и зор, и най-после си успял да докараш до беритба читава реколта, ЕС ще ти плати да я унищожиш. И то в година, в която броят на гладуващите сигурно не е никак малък. Особено в България.

Не е посочена и възможност преди да се загроби продукцията, фермерът да обяви на околните села отворен ден, в който всеки да може да си набере даром чушки и домати, или ябълки под надзора на кмета, например. Това не е ли благотворителност? Защо можеш да даряваш плодове и зеленчуци на затворниците, а на селяните да не можеш? А, да. Защото ако подаряваш, ще бутнеш цената по пазарите. И все пак, как да унищожиш нещо, над което си се трепал цяло лято…

Земеделският министър предупреди, че фермерите не трябва да се бавят със заявленията, за да може все пак протест с домати България да получи някакви компенсации от ЕС. Да, но ако в следващите две седмици производителят изтегля от пазара стоката, той не може да я предостави на най-големия консуматор – училищата, защото учебната година се открива на 15 септември. Като възможности му остават детските градини, старческите домове, болниците и затворите. Нима там ще започнат да правят лютеници, за да не хвърлят бързо развалящите се зеленчуци?

Съвсем друг е въпросът за обезщетенията, които земеделците ще получат, ако влязат в схемата на ЕС. Те са наистина мизерни. В момента например ябълките вървят за едно кило 1-1.30 лева, а подкрепата при унищожаването им ще е по-малко от 26 стотинки. При даряването им цената ще е 33. Горе-долу толкова сигурно струва надницата за брането.

Дали пък в земеделското министерство не са определили размера на помощта по фактурите, на които се внасят полските домати, гръцките праскови и грозде и т.н.? Ако унищожим нашата стока, ще покажем какво се казва европейска солидарност в най-дълбокия смисъл на понятието.

Автор: Надя Петрова

http://agroplovdiv.bg

(Visited 171 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *