29/03/2024

Около сто агенти на Държавна сигурност са в листите за депутати

Близо 100 агенти на службите на комунистическия режим, които са кандидати за депутати, обяви днес комисията по досиетата.

Тя е проверила 2996 лица от общо 5232. Останалите не подлежат на проверка, тъй като са родени след 16 юли 1973 г. Една голяма част от „осветлените“ не са изненада. Имената им са обявявани и преди.

Не са изненада и първенците сред партиите и коалициите, които са излъчили най-много кандидати за депутати – агенти на Държавна сигурност или на разузнавателните служби на Българската народна армия.

На върха е Коалиция „БСП лява България“ с 13 сътрудници, следвана от „Патриотичния фронт“ – коалицията между НФСБ и ВМРО, АБВ на президента (2002-2012) и сам осветлен като агент „Гоце – Георги Първанов и ДПС. Сред агентите кандидати на Движението за права и свободи е и лидерът Лютви Местан, а сред тези на воеводите – и техният лидер Красимир Каракачанов.

Любопитното е, че ГЕРБ, която в управленския си мандат се бори срещу назначенията на агенти по високите етажи на властта и дори върна десетки посланици и консули с минало в ДС от мандат, е излъчила петима души от „редиците на Държавна сигурност“. Сред тях е и водачът на листата в Шумен Любомир Христов, бивш директор на областната дирекция на МВР.

Дори и Реформаторският блок има един агент в листите. Същото важи и за новата коалиция „Десните“.

Останалите са на „Атака“ (4-ма), Партия на зелените, Коалиция „Левицата и Зелена партия“ и др. Не малко агенти има и формацията на бившия военен министър Николай Цонев – „Нова алтернатива“ – 6-ма души.

Сайтът desebg.com, специализиран по темата с досиетата, отбелязва, че в сравнение с изборите за 42-ро Народно събрание през май 2013 г. общият брой на агентите е намалял с 38, но много от сегашните кандидати с досиетата са водачи на листи от партии, които имат реален шанс да намерят място в новия парламент.

http://clubz.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *