19/04/2024

Кристалина Георгиева бе избрана за вицепрезидент на ЕК

Премиерът, президентът и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов приветстваха избирането на Кристалина Георгиева за вицепрезидент на Европейската комисия.

Днес председателят на комисията Жан-Клод Юнкер обяви, че тя ще бъде зам.-председател и еврокомисар по бюджет и човешки ресурси.

На пресконференция в Министерски съвет служебният министър-председател коментира възторжено:

„От Брюксел пристигна добрата вест и тя надхвърли всички наши очаквания.
Кристалина Георгиева в следващия петгодишен период ще бъде финансовият министър на Европа. Преизпълнен съм с възторг. Ако бяхме на футболен мач, сигурно щях да кажа, че Господ е българин. Изборът на зам.-председател е от огромно значение”.

Близнашки добави, че е горд като премиер и български гражданин, че Кристалина Георгиева е избрана именно за този ресор, защото той е изключително отговорен и влиятелен, дори може би най-важният.

Според него тя е доказан професионалист, а и в ЕК спазват принципа на старейшинството, затова имала значително по-големи шансове.

Премиерът съобщи, че вече е разговарял с Георгиева по телефона и тя е заявила, че на плещите й се стоварва огромна отговорност – бюджет от 140 млрд. евро и персонал от 30 000 служители в ЕК.

Президентът Росен Плевнелиев пък излезе с официално изявление, в което се казва:

„Когато България излъчи достоен кандидат, с необходимите качества и международен авторитет, когато българската дипломация си свърши по най-добрия начин работата, това се оценява от нашите партньори и получаваме доверието на цяла Европа, включително и за безспорно един от най-важните ресори, какъвто е бюджетът. Надявам се с този избор всички в България да разберем, че песимизмът ни е илюзорен и че трябва да бъдем все по-амбициозни“.

По думите на държавния глава сега трябва да можем да загърбим партийните си пристрастия и да подкрепяме решения, които са добри за страната. Той подчерта, че успехът на България няма цвят и партийна принадлежност, а днешното събитие е без съмнение голямо постижение, което ще допринесе за подобряване на позициите ни на европейската сцена.

Междувременно Бойко Борисов, който силно лобираше за кандидатурата на Кристалина Георгиева, написа в профила си във Фейсбук:

„Това е признание както за Кристалина, така и за България и е голяма отговорност. Пожелавам на нея и на Жан-Клод Юнекер – един изключителен приятел на България, който започна предизборната си кампания за председател на ЕК от зала „Арена Армеец”, много успехи в тези сложни за Европа времена“.

По-късно самата Кристалина Георгиева коментира пред български журналисти в Брюксел, че с екипа й са гледали пресконференцията на Юнкер и от радост са изпели българския химн, предаде БТА.

„Голямо благодаря на българското правителство – на премира Орешарски, който първи застана зад мен в конкуренцията за върховен представител на ЕС, на президента и на премиера Близнашки“, добави тя.

По нейни думи новият й пост показва сериозна заявка на България за разпределението на отговорностите. Тя подчерта, че ще работи така, че да се види, че Европа може да разчита на нея.

„Ще продължа да работя със сърце. Това е голяма радост, резултат от петгодишната ни работата. Много е важно за самочувствието на българите да знаем, че можем да стоим на равна нога с всички в Европа“, добави Георгиева.

http://dnes.dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *