21/03/2023

Кръстовден е! Днес варвящите чакат чудо от небето

Православната църква чества днес църковния празник „Въздвижение на Светия кръст Господен“, наричан от народа Кръстовден. Хиляди по традиция нощуваха на Кръстова гора.

Светата православна църква извършва поклонение на кръста Господен четири пъти в годината – на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември, писа БТА.

По древен обичай на този ден се прави водосвет и свещениците ръсят с кръст по домовете за благословение.

Според църковното предание Света Елена – майката на император Константин Велики, се считала за ревностна християнка. Тя се отправила към светите места в Палестина, за да потърси гроба Господен, който два века по-рано бил затрупан от гонителите на християните. Усилията й се увенчали с успех. Намерени са били пещерата на гроба, както и три кръста. Кой от трите е Христовият кръст се разбрало, когато чрез докосване с един от тях бил възкресен наскоро починал човек.

Частица от този животворящ кръст Елена изпратила на сина си в Константинопол, а самият кръст бил положен в главната Йерусалимска църква.

След време над пещерата на гроба Господен построяват храм, който съществува и до днес. Той е осветен тържествено на 14 септември 335 година.

На този ден се събират хиляди поклонници. За да могат всички да видят Светия кръст, епископът го повдига или го „въздвижва“ над главите на присъстващите. От това „въздвижение“ получава своето име и празникът.

По традиция на Кръстовден се спазва строг пост.

Според народния обичай този ден се свързва с края на лятото и началото на есента – времето се застудява, водите на морето и реките изстиват.

От Кръстовден или от Симеоновден (1 септември) може да започне сеитбата на зимните житни култури. На Кръстовден се „осветява“ семето за посев. В някои райони на страната празникът е наречен гроздоберник, защото започва гроздоберът.

Според обичая днес къщата се ръси със светена вода, а на масата се слага нова тъкана покривка. Раздават се пити, за да има берекет.

И тази година магията Кръстова гора привлече хиляди хора от цялата страна. Над 5000 души – млади и стари, здрави и болни, хора силно вярващи или просто любопитни – пренощуваха на влажните поляни около манастира и параклисите в очакване небето да се отвори и болките им да получат изцеление.

Днес имен ден празнуват всички, които носят името Кръстан, Кръстина, Кръстьо, Кръстинка, Кристина, Кристиан, Кристиана, Кънчо и Ставри.

http://dnes.dir.bg/news

(Visited 139 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *