03/02/2023

Китай и Русия забраниха генно модифицирани храни. Вижте защо

Китай, който забрани вноса на генно модифицирана царевица от САЩ, изведнъж спря отглеждането й и на своя територия. Руските власти приемат подобни решения – вижте смразяващи подробности ТУК, а също и ТУК. Това е не само реакция на санкциите. Такива действия могат да изглеждат добре в очите на избирателите, които се отнасят ентусиазирано към естествените продукти.

„Геополитика на натурални продукти“ е антизападна стратегия, която се опира на грижата за важните продукти, които са в основата на развитието на страната. Наскоро министърът на земеделието на Китай напълно закри програмата за отглеждане на генно модифицирани ориз и царевица. Според данните причината за това е повишаване на страховете сред населението, свързани с вредите, които така модифицираните храни причиняват на здравето и околната среда.

Независимо от това, китайското правителство не винаги слуша „гласа на народа.“ Това означава, че тези мерки могат да бъдат свързани и с други причини.

Китай ще се опитва да се осигури със собствен ориз на 100%. По този начин страната, чрез отказ от непопулярните генно модифицирани храни, може да  каже „не“ на американския внос. В резултат на това САЩ са претърпели загуби в размер на три милиарда долара.

Създава се впечатлението, че мнението на хората, потърсили природни продукти, се формират повече от антизападни настроения, отколкото от научни изследвания. Ориентацията към органични продукти води до развитието на свое собствено, независимо от международни корпорации производство, което не вреди на околната среда и позволява да се получи здравословен продукт.

Преди няколко месеца Русия също обяви, че вече няма нужда да внася от Съединените щати генетично модифицирани храни. Премиерът Дмитрий Медведев обясни, че Русия разполага с всички средства за производството на полезна, красива, руска храна за своите граждани. Той също така добави, че ако американците искат да продължат да произвеждат продукти с ГМО, те трябва сами да си ги ядат.

За се обясни как това работи, нека се обърнем към Афганистан. Преди това там се отглеждаше мак за производство на наркотици, а сега генетично модифицирана соя и в момента страната е силно зависима от групи западни компании, които монополизират производството им. Ако се погледнат нещата по-песимистично, след това навсякъде можете да видите призрака на империализма. Докога генетично модифицирани продукти ще застрашават суверенитета и (евентуално бъдеща) независимост на страните?

Накратко страни като Русия и Китай подкрепят свое собствено производство на натурални продукти по политически причини, като се позовават на факта, че хората се страхуват от генетично модифицирани продукти. Иран – не е изключение. 80% от храната там е естествена, така че санкциите срещу страната носят на Запада само проблеми.

Източник: „Sankei Shimbun“, Япония

(Visited 555 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *