01/10/2023

Хладен и дъждовен септември предсказват синоптиците

Най-високите температури през септември у нас ще бъдат между 27 и 32 градуса, а най-ниските – между 4 и 9 градуса, съобщи Красимир Стоев – синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН /НИМХ-БАН/.

По думите му през септември се очаква средните месечни температури у нас да бъдат около и под нормата, която за равнините е между 18 и 21 градуса, за високите полета – между 15 и 17 градуса, а за планините – между 4 и 9 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за равнините е между 30 и 50 литра на квадратен метър, а за планинските и припланински райони – от 50 до 80 литра на квадратен метър.

През повечето дни от първото десетдневие на септември облачността над страната ще бъде значителна, с условия за чести превалявания. През втората половина на десетдневието температурите ще се понижат, прогнозира метеорологът.

Според него ще превалява и в началото на второто десетдневие, но впоследствие ще настъпи временно подобрение – валежите ще спрат и температурите ще се повишат. През втората половина от десетдневието отново ще има превалявания и понижение на температурите.

През третото десетдневие на месеца ще се запазят условията за чести превалявания и за хладно за сезона време.

Според климатичната справка на НИМХ-БАН през септември отслабва интензивността на атмосферната циркулация над Европа заради намаляването на топлинните различия между океана и сушата. Това е причина за усилване на климатичното засушаване в нашата страна. Макар и рядко в някои години валежите превишават неколкократно месечните норми. Обикновено облачните дни са от 2 до 6, а тези с валеж – около 4. Измервани са и изключително високи температури – около 40 градуса, но през втората половина от месеца има условия за слани във високите полета.

Според астрономическата справка в началото на септември слънцето в София изгрява в 6 часа и 51 минути, и залязва в 20.01 часа. Продължителността на деня е 13 часа и 10 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 22 минути, и залязва в 19 часа и 10 минути. Продължителността на деня е 11 часа и 48 минути.

Фазите на Луната през месеца са: на 2 септември – първа четвърт, на 9 – пълнолуние, на 16 – последна четвърт, а на 24 септември – новолуние.

На 23 септември в 5 часа и 29 минути е есенното равноденствие и започва астрономическата есен, отбелязва Красимир Стоев.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg

Източник: БТА

(Visited 141 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *