20/04/2024

За първи път избираме барони

Новите избори внасят феодална привилегия

Кой казва, че новите избори няма нищо да променят? Те внасят принципно нов, феодален елемент в българската политика. Принципът на феодализма е, че властта на кралете, херцозите и бароните идва от Бога. Не народът, а Бог е суверен. В случая просто заменяме Бог с Оня там – и нещата си идват на мястото.

Паството ликува заради новата волност – то ще може да размества имената в партийните листи със 7 на сто преференциален вот. Но само до второто място. Първият може да бъде изместен само с 51 на сто преференция, т. е. с чудо. Първото е от Бога или от Оня, то е непоклатимо.

Най-висока преференция на европейските избори постигна Светослав Малинов, близо 27% от реформаторските 6% (или 1,6% от общия вот). Щастливото овчарче на БСП, Момчил Неков, получи едва 18 на сто. Единият бе помазан от Костов, другият – от бога на нумерологията, все неземни сили. Но 51 на сто?

По-лесно е за един мирянин да ходи по вода или да покаже чудото на левитацията. Сега активът на БСП в Благоевград се бунтува, заканва се да бламира Вигенин с преференциален вот, ако остане водач на листата. Много им здраве, по-лесно е да се хванат за ушите и да се вдигнат. Щом Онзи на небето или може би в Брюксел е спуснал др. Вигенин, кои сте вие, та да македонствате?

Значи всяка партия има по 31 барона, които човешката ръка не достига. Ако например ДПС повтори своя резултат и получи пак 36 мандата, то само 5 от тях ще са отворени за преференциалния вот, т. е. за простолюдието. За по-малките партии като РБ, „Атака“ и така нататък де факто няма никакви преференции. Там само водачите влизат, и то ако извадят късмет.

С БСП положението е на ръба. Тя спокойно може да вкара около 80 депутати, ако получи божествено просветление в следващите 30 дни. Но май по-вероятно е да отиде към 50. Тогава само 19-20 теоретически ще могат да се прередят чрез преференцията. Именно затова отпадна практиката най-тесният елит да води по 2 листи – тогава бароните ще са едва 16. А поне 50 искат малката коронка.
Отсега може да се предвиди голям смут по места.
Какво ще направите, ако имате 30 бензиностанции, 20 свинеферми и една митница, а сте едва на трета позиция? Веднага хуквате да купувате гласове самосиндикално, в конкуренция с официалния партиен ред.

БСП и без това сега се къса по шевовете от скандалите за първите места. На изборите ще видим междуособици и за вторите. Но пък това показва, че в тази партия все пак има някаква дискусия, спор. В другите е мрак и приглушени стонове. Ако някой политик в ДПС го боли зъб, той първо трябва да напусне ДПС и чак след това да обяви по телевизията, че го боли зъб.

Положението в БСП напомня на децентрализирания феодализъм, когато всеки барон е сам за себе си и никой не бръсне царя за слива. В другите партии по-скоро виждаме феодален абсолютизъм, тъй като и най-невероятните водачи на листите се приемат от местния актив единодушно и с възторг. ДПС били предложили на г-н Чобанов да води листа? Не се знае дали ще приеме. Но че местният актив ще ликува, няма съмнение. Това ги превръща в овце, които безмълвно чакат новия си овчар.

Кое е по-добро за модерния цивилизационен избор? Да не забравяме, че един бунт на бароните е довел до подписването на британската Магна Харта, която според англичаните ражда демокрацията.

Но да оставим бунтовете на бароните – изводът за нас, миряните, е, че цялата енергия на двата протеста бе пратена за зелен хайвер. И красивите, и недотам красивите са прекарани. Спомняте ли си какви бяха основните искания? Мажоритарни избори и долу олигархията (мафията). И какво се получи? Получи се най-перверзната пропорционална избирателна система в Европа. Тя гарантира божественото положение главните наместници на олигархията (мафията), на най-тесните партийни елити.

И на това отгоре нарушава чл. 10 от конституцията: „Изборите, националните и местните референдуми се произвеждат въз основа на общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване.“ Е, кое е равното на това право, при което едни кандидати са по-равни от другите? И едни партийни избиратели ще могат да слагат преференции, а други – безсмислени чавки? И какво му е прякото, когато ти спускат готови листи, в които първата позиция не може да се пипа, а останалите няма смисъл?
И защо никой от лидерите на протестите не издава ни вопъл, ни стон срещу тази най-нова перверзия? Нали уж бяха експерти къде в Европа има такава избирателна система?

Нали уж г-н Близнашки е специалист по конституционно право? Защо мълчи, когато групово изнасилват конституцията?

Някои от протестърите вече станаха министри, други чакат за депутати и ако в очите им е останала искрица недоволство и гняв, то това е искрата на нетърпението. Нетърпението за мерцедеса, за пословичното кюфте, за международна кариера.

Сега тези народни приспиватели са се заели да ругаят и клеветят вестниците – и то точно тези вестници, които бяха най-обективни и толерантни към техните миналогодишни изцепки. Не, тези хора не искат обективност и толерантност, те искат фанатичен ентусиазъм. Който не е фанатично техен, той е лош. Точно тази принуда към ентусиазъм според Хана Аренд отличава обикновените диктатури от тоталитаризма. Що се отнася до в. „24 часа“, от самото си създаване до днес той винаги се е застъпвал за чиста и свята мажоритарна избирателна система. Когато гьобелсчетата на протеста говорят за него, трябва да свалят шапка. Ако нямат шапки, Близнашки да им купи. Не е хубаво на това слънце да ходиш гологлав със стригана глава.

Автор: Валери Найденов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *