26/04/2024

Стотици жертви, хиляди ранени при земетресението в Китай

Силното земетресение вчера с магнитуд 6,3 по Рихтер в китайската провинция Юнан е предизвикало голямо свличане на земни маси върху планинска река, от което се е образувало езеро.

Ако водата от езерото прелее, под заплаха ще бъдат 800 местни жители, съобщи Централната китайска телевизия.

Това е наложило евакуация в застрашения район.

По последни данни загиналите от земетресението са над 380, а ранените – около 2000. Разрушени са над 12 хиляди сгради, а други 30 хиляди са повредени. Според очевидци под отломките има още тела на загинали хора.

Китайските държавни медии уточняват, че трусът е бил усетен най-силно в Юнан, а също в съседните провинции Гуейчжоу и Съчуан.

Епицентърът му е бил в град Лунтоушан в окръг Лудян на провинция Юнан.

Земетресението е разрушило над 12 000 домове и повредило още 30 000.

Съобщителните връзки са тежко пострадали, а на засегнатите места работят спасителни екипи.

Снимки, публикувани от държавните медии, показват как войници изнасят с носилки хора. Виждат се и коли, повредени от паднали тухли.

Жител на Лудян каза, че улиците са били като „бойно поле след бомбардировка“. Много хора са напуснали бързо сградите и са излезли на улицата след труса.

Прекъснато е било електроснабдяването и е било разрушено поне едно училище.

Правителството е изпратило в помощ на пострадалите 2000 палатки, 3000 походни легла, 3000 юргана и 3000 връхни дрехи, посочва Ройтерс.

По данни на китайска централна телевизия това е било най-силното земетресение в Юнан от 14 години насам, отбелязва ИТАР-ТАСС.

http://dnes.dir.bg

Снимката е на ЕРА/БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *