19/04/2024

Шестима министри от служебния кабинет са в конфликт на интереси

Шестима от служебните министри са декларирали несъвместимост с постовете, които заемат, става ясно от декларациите им за конфликт на интереси, пише в. „Сега“.

По закон те трябва да отстранят проблема до 1 месец.

По закон министрите не могат да заемат друга държавна длъжност, да развиват търговска дейност, да участват в управата на неправителствени организации. Забранено е и упражняването на свободна професия встрани от научна и преподавателска дейност, както и упражняване на авторски права.

В ситуацията на несъвместимост с поста заради участие в НПО са министърът на икономиката Васил Щонов, правосъдният министър и вицепремиер Христо Иванов, шефът на културното ведомство Мартин Иванов и спортният министър Евгения Раданова. В нарушение са вицепремиер Илияна Цанова, както и военният министър Велизар Шаламанов.

Христо Иванов, който е юрист, нарушава и ограничението за свободна професия. Според фирмените регистри в неправителствени организации участват и земеделският министър Васил Грудев, както и колегата му в социалното ведомство Йордан Христосков. Двамата обаче не са заявили такива обстоятелства в декларациите си. Не е ясно дали междувременно те не са предприели действия по излизане от съответните организации.

Вицепремиерът по еврофондовете Илияна Цанова нарушава ограничението за участие в управата на търговски дружества. Военният министър Велизар Шаламанов пък е в неплатен отпуск от редовното си работно място в БАН. През 2013 г. имаше спор между конституционалисти дали е допустимо да си служебен министър, докато продължаваш да работиш на държавна служба, дори ако си в неплатен отпуск. Спореше се и дали работата в БАН трябва да се приема като държавна служба.

Министрите са длъжни да подадат и втора декларация – за наличие или отсъствие на частен интерес. Те обаче трябва да се внесат до 30 дни от встъпването в длъжност.

Сегашното служебно правителство спази срока за подаване на декларациите за разлика от това на Марин Райков. Тогава се стигна до обвинения за подадени документи със задна дата. Сложен казус при предходния служебен кабинет възникна и около министъра на околната среда Юлиан Попов, който се оказа с двойно гражданство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *