29/03/2024

Проф. Близнашки е служебният премиер, Кристалина Георгиева ще е еврокомисар

Министър-председател на служебния кабинет ще бъде проф. Георги Близнашки, ще има четирима вицепремиери, обяви президентът Росен Плевнелиев.

Той обяви пред журналисти състава и целите на служебното правителство.

Проф. Георги Близнашки – служебен министър-председател – специалист по конституционно право, бивш депутат, през февруари 2014 г. оглави Инициативния комитет за произвеждане на референдум за изборна реформа.

Екатерина Захариева – служебен вицепремиер по икономическа политика и министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране – началник на кабинета на Плевнелиев и вицепремиер в предишния служебен кабинет.

Проф. Йордан Христосков – служебен вицепремиер по социална политика и министър на труда и социалната политика – бивш шеф на НОИ и министър в служебния кабинет на Ренета Инджова през 1994 г.

Христо Иванов – служебен вицепремиер по правосъдие, вътрешен ред и сигурност и министър на правосъдието – програмен директор на Българския институт по правни инициативи, специализирал във Fulbright/Hubert Humphrey Fellowship Program, Washington College of Law в областта на правото на национална сигурност и процедурите по съдебни назначения в САЩ

Илияна Цанова – служебен вицепремиер по управление на средствата от Европейския съюз  – същия пост тя заемаше и в предшния служебен кабинет, работила е за Европейската банка за развитие.

Васил Щонов – служебен министър на икономиката и енергетиката – завършил Университета на Пенсилвания, САЩ, с дипломи бакалавър на науките по електронно инженерство и финанси, магистър по бизнес администрация от Масачузетския Технологичен Институт (MIT). От 2010 г. до 4 август 2014 г. заема поста Директор „Маркетинг и стратегии“ в кабелната компания „Близу“.

Мирослав Ненков – служебен министър на здравеопазването – и.д. шеф на отделението по анестезиология на ВМА

Йордан Бакалов – служебен министър на вътрешните работи – бивш депутат от СДС, преподавател но национална сигурност

Румен Порожанов – служебен министър на финансите – бивш шеф на Дф „Земеделие“

Николина Ангелкова – служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията – възпитаник на Харвард, била е в УС на „Пътната агенция“, полиглот

Доц. Румяна Коларова – служебен министър на образованието и науката – политолог и преподавател, ръководител на катедра „Политология“ в СУ

Велизар Шаламанов – служебен министър на отбраната – директор по сътрудничество в Обединената агенция за комуникации на НАТО

Даниел Митов – служебен министър на външните работи – политолог, официален представител на Националния демократически институт (САЩ) в Брюксел.

Мартин Иванов – служебен министър на културата – председетал на ДА „Архиви“, д-р в Института по история към БАН, специализирал в Кеймбридж

Васил Грудев – служебен министър на земеделието и храните – заемал е различни позиции в ДФ „Земеделие“

Светлана Жекова – служебен министър на околната среда и водите – работила е в сферата на екологията, държавен експерт

Евгения Раданова – служебен министър на младежта и спорта – седемкратен европейски шампион по шортрек.

„Предстои да заработи четвъртото служебно правителство от началото на демократичния преход. То ще има стремеж да се внесе спокойствие в обществото и при работата си ще спазва принципите на експертност и надпартийност. Отговорността ще се носи не от служебното правителство, а от тези, които пропуснаха опорните точки на народа“, заяви Росен Плевнелиев.

По думите му никакви тактически интереси не стоят над финансовата стабилност и публичния интерес. Според него Бюджет 2014 е бил сбъркан още в самото начало – например планираните 2 милиарда лева повече, които никой не събрал и нямало как да бъдат събрани.

Служебното правителство трябва да проведе предсрочните парламентарни избори на 5 октомври и ще работи до избирането на редовен кабинет от следващия парламент. Това означава, че служебните министри ще управляват държавата около два месеца и половина.

Служебният кабинет има ограничени правомощия, тъй като не може да взима решения, за които е нужен акт на Народното събрание – не може да прави промени в бюджета и данъците, да тегли заеми, да сключва международни договори.

Това е второто служебно правителство, което Росен Плевнелиев назначава. Първият кабинет, начело на който беше дипломатът Марин Райков, управлява от 13 март до 29 май 2013 г. На проведените тогава избори гръмна аферата с бюлетините „Костинброд“.

Служебното правителство ще излъчи достоен еврокомисар, който ще се ползва с широка обществена подкрепа. Българският кандидат е Кристалина Георгиева.

Това обяви президентът Росен Плевнелиев при представянето на приоритетите и състава на служебното правителство.

Кристалина Георгиева ще бъде номинирана още на първото заседание на служебното правителство, уточни президентът.

До края на юли само две страни не бяха номинирали свои кандидат-комисари – България и Белгия. 31 юли бе крайният срок, поставен от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Говорител на Юнкер съобщи на 1 август, че председателят очаква скоро да има и тези две номинации и вече е започнал да обмисля разпределението на ресорите, предаде БНР.

Кандидатурата на Кристалина Георгиева подкрепят държавният глава, ГЕРБ и ДПС. Досегашният премиер Пламен Орешарски заяви на последното събиране на Еврпоейския съвет, че я подкрепя за върховен представител на ЕС по външната политика.

Споменавани кандидати за този пост са външният министър на Холандия Франс Тимерманс и колегите му от Полша и Италия – Радослав Шикорски и Федерика Могерини.

Досегашният външен министър на България Кристиан Вигенин каза, че ако Кристалина Георгиева иска да заеме този пост трябва да започне да говори за външна политика.

„Сформирането и встъпването в длъжност на новата Европейска комисия може да се отложи, ако сред кандидатите за еврокомисари има прекалено малко жени“, заяви в последния ден на юли Наташа Берто, говорител на Жан-Клод Юнкер, цитирана от ДПА.

„Г-н Юнкер заяви многократно, че една комисия със само две или три жени няма да бъде легитимна и надеждна и че той няма да допусне това. Ако не се намери решение, може да стане така, че да е нужно повече време за сформиране на комисията“, допълни тя.

Комисията трябва да бъде представена на среща на европейските лидери в края на август.

http://dnes.dir.bg/news/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *