28/03/2024

Изпратихме и Валери Петров на небето (видео)

Хвърчащите хора – Валери Петров

Те не идат от Космоса, те родени са тук,
но сърцата им просто са по-кристални от звук,
и виж, ето ги – литват над балкони с пране,
над калта, над сгурията в двора
и добре, че се срещат единици поне
от рода на хвърчащите хора.

А ний бутаме някакси и жени ни влекат,
а ний пием коняка си в битов някакъв кът
и говорим за глупости, важно вирейки нос
или с израз на мъдра умора
и изобщо – стараем се да не става въпрос
за рода на хвърчащите хора.

И е верно, че те не са от реалния свят,
не се срещат на тениса, нямат собствен ‘Фиат’.
Но защо ли тогава нещо тук ни боли,
щом ги видим да литват в простора –
да не би да ни спомнят, че и ний сме били
от рода на хвърчащите хора?

Стотици се наредиха на опашка пред Народния театър, за да се простят с големия български поет, драматург и преводач Валери Петров. Замина си още един от великаните на духа в тази държава.

Творецът почина на 27 август на 94 години, след като няколко дни по-рано беше приет във Военномедицинска академия в столицата в тежко състояние след прекаран инсулт.

Усещането е, че днес не става въпрос за сбогуване, а за последна среща с близък човек, която обаче не е краят. Това е един от водещите мотиви в думите на хората, дошли на поклонението, предаде БНР.

Актрисата Татяна Лолова сподели, че няма как това да е последният ни досег с Валери Петров, защото сътвореното от него е повече от живот.

Премиерът Георги Близнашки каза, че е много голямо мястото и много важна ролята на Валери Петров не само в българската култура, но и в историята на страната ни.

„Валери Петров е от хвърчащите хора и ще продължи да хвърчи около нас. Без него ние станахме още по-уязвими и още по-безсилни пред агресията на шумната посредственост. Със своите творби той надвика агресивната простащина“, заяви пред БГНЕС режисьорът Анжел Вагенщайн.

„Някога, беше толкова отдавна, Валери опита от трибуната на Великото Народно събрание да озапти и усмири развилнялата се шумна простащина, опитът на мъдрия наивник беше засипан от вълна пошли подвиквания. Той смутено млъкна, учудено и безпомощно се огледа и мълчаливо слезе от трибуната“, припомни Вагенщайн.

„С това, че Валери Петров си отиде, още една частица от истинската духовност на България си отива и все по-малко стават пазителите, джедаи, които ни пазят от чалгата, трябва да се замислим над това и да продължим да създаваме нова духовност“, коментира актьорът и председател на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.

„Прощаваме се с чародея, вълшебника, достойния гражданин на България Валери Петров, човекът, който понесе без вина всички вини на днешното време. Той беше не само поет, той беше самата поезия“, каза председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов.

Сред присъстващите бяха и кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров, проф. Светлин Русев, много писатели и актьори.

Валери Петров е псевдоним на Валери Нисим Меворах, писал поезия, книги за деца, сценарии за филми, пиеси. Превеждал е от английски, руски и италиански. Той беше човек на надеждата и автор на прекрасни стихове. Казваше, че най-голямо удоволствие му е доставяло да седи в театъра и да слуша как децата се смеят или са в захлас от думите, които изрича актьорът и на които той е автор.

Валери Петров остави пълен съвременен превод на творчеството на Уилям Шекспир и Жак Превер.

Той е в почетния списък на Международния съвет за детска книга заради „Пет приказки“, номиниран е за Нобелова награда, а от 2003 година е академик на Българска академия на науките.

http://dnes.dir.bg/news

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *