01/03/2021

Американски вестник нарече българин „магьосник на машините“

„Магьосникът на машините“ – така американското издание „Колорадо спрингс газет“ е озаглавило статия, посветена на българина Илия Петков.
Той е президент на технологичната компания Ай Пи отомейшън (IP Automation). Нейни клиенти са големи компании като Найки, допълва изданието и посочва, че фирмата е създадена от Петков и девизът й е „Където идеите стават реалност“, пише БТА.

Компанията има персонал от 30 души и ежегодно печели милиони от продажби на създаваните от нея машини.

Екипът, който работи за Петков, е съставен от хора, способни да си представят и да разработят изключително комплекси машини, посочва изданието.

В статията се разказва, че Илия Петков всяка сутрин започва работа в 3 ч., а е на крак час по-рано. Когато работи по някой много труден проект, Петков дори спи в офиса на компанията. Българинът е наследил този начин на работа от дядо си в България, който всяка сряда е ставал в 1 ч., за да пътува между пазарите.

В статията се разказва, че семейството на Илия Петков, който е завършил машинно инженерство в България, напуснало родината през 1981 г. и първо живяло в Мозамбик.

Илия Петков се озовал в САЩ през 1994 г. Първо с помощта на друг българин той намерил работа на бензиностанция в Анахейм, в Калифорния, и между смените учел английски език. Година по-късно било разкрито свободно работно място за машинен дизайнер в технологичната компания Шлаге (Schlage) в Сан Хосе. След като преминава успешен тест, Петков е нает, въпреки че е предупредил, че английският му е много лош, но пък той самият бил много добър дизайнер.

Именно Петков създава първата автоматизирана машина за компанията – машина за полиране на брави и ключалки и му възлагат после проект за 3,5 милиона долара, посочва американското издание.

Освен за Шлаге той работи по още проекти, които реализира в гаража си, в това число и машина, която гравира серийните номера и номерата на частите на самолетни спирачни дискове.

Четири години по-късно Илия Петков създава собствената си компания. Две десетилетия по-късно заради аутсорсинга на работните места в производството Петков е намалил мащабите на дейността на фирмата, но някои от първите му служители си остават лоялни към него.

Самият Петков пък не е изгубил желанието си за иновации и няма планове да се пенсионира. Той черпи пример от Айнщайн и казва, че „Денят, в който човек спре да учи, започва да умира“.

За Илия Петков негови бивши колеги казват, че е постигнал американската мечта, заключава вестникът.

http://dnes.dir.bg/news

(Visited 352 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *