28/03/2024

Учени: Земетресенията може да се предизвикват от добива на нефт и газ (видео)

Причина за земетресенията може да е добивът на нефт и газ чрез фракинг, твърдят американски учени, които са публикували статия по темата в научното списание Science.

До този изводът те са стигнали,  изучавайки причините за увеличаване на сеизмичната активност в централната част на щата Оклахома. В частност учените са съпоставили областите с добив на нефт и газ през 2008 г., с  епицентровете  на земетресенията през следващите години.

Според изследователите причина за земетресенията може да е инжектирането на различни течности и гелове в находищата за добив на нефт и газ чрез хидравлично разбиване на пластовете – така нареченият фракинг.

Учените не препоръчват отказ от  съществуващите методи за добив на нефт и газ, но призовават големите  компании да не злоупотребяват с тях и да обръщат  внимание на околната среда.

Бел. на ред.: Природозащитници отдавна бият тревога точно срещу фракинга. Разследващи журналисти направиха потресаващи разкрития за вредите върху природата, причинени от добива на шистов газ чрез фракинг.

България от години е притискана от САЩ да започне проучване и добив на шистов газ в Северна България. Заради това, че САЩ и по-точно – мастодонтът „Шеврон“, не успя да пробие, един американски посланик беше наказан и си отиде преждевременно от България.

Най-отвратителното е, че големите играчи в случая дрънкат политическата струна – как Америка не успяла, защото руските интереси са надвили. И говорят  съвсем между другото за чудовищните щети върху природата и живота от този добив на газ. Защото не са само земетресенията – хиляди са регистрираните случаи на замърсяване на подпочвените води.

Но това сме ние хората алчни и безразсъдни като  безмозъчни скакалци – откъдето минем – трева не никне…

Вижте смразяващия филм “Газланд” , който не е руски, а американски – за чудовищните вреди, които причинява добивът на шистов газ:

http://30dumi.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *