21/07/2024

Сензационно: Според кардиохирург мазнините не са виновни за сърдечно-съдовите болести

Д-р Дуайт Лъндел твърди, че истинските причини за сърдечно-съдовите болести  въобще не са холестерола и мазните храни, както  отдавна са убедени повечето от колегите му.

Проучванията показват, че тези заболявания се дължат на хронично възпаление на стените на артериите. Когато няма възпаление холестеролът не се натрупва в кръвоносните съдове и може свободно да циркулира из тях.

„Ние, лекарите, имащи сериозно обучение, знания и авторитет,  често се  отличаваме с твърде високо самочувствие, което ни пречи да признаем, че грешим. Това е смисълът. Аз открито признавам, че съм сгрешил. Като сърдечен хирург с 25-годишен опит, който е направил  повече от 5000 открити сърдечни операции, днес ще се опитам да поправя грешката, свързана с един медицински и научен факт.

В продължение на много години съм се обучавал  заедно с други видни лекари, които днес „правят медицината.“ Публикувайки статии в научната литература, непрекъснато посещавайки образователни семинари, ние безкрайно настоявахме, че сърдечните заболявания са само в резултат на повишени нива на холестерол в кръвта.

Единствената приемлива терапия бе предписание за намаляване на холестерола и на диета, която сериозно ограничава приема на мазнини. За последното, разбира се, уверявахме, че трябва да понижава холестерола и да  предотвратява сърдечно-съдовите заболявания. Отклонения от тези препоръки се смятат за ерес, или резултат от медицинска небрежност.

Всичко това не работи!

Всички тези препоръки вече не са научно и морално оправдани. Преди няколко години бе направено откритие: истинската причина за сърдечно-съдовите  заболявания е възпаление на артериалната стена. Постепенно това откритие води до промяна в концепцията на борбата срещу сърдечно-съдовите и други хронични заболявания.

Използваните  в продължение на векове диетични препоръки допринесоха за разпространението на епидемията от затлъстяване и диабет, последствията от която затъмняват всяка чума от гледна точка на смъртността, човешкото страдание и ужасните икономически последствия.

Въпреки че 25% от населението (на САЩ) взема скъпи статинови препарати, въпреки факта, че ние намалихме съдържанието на мазнини в диетата си, процентът на американците, които ще умрат тази година от сърдечно-съдови заболявания е по-висок, отколкото преди.

Статистиката на American Heart Association  показва, че 75 милиона американци в момента страдат от сърдечно-съдови заболявания, 20 милиона имат диабет и 57 млн. имат предиабет. Тези заболявания всяка година стават все „по-млади“.

Казано по-просто, ако няма възпаление в организма, холестерол по никакъв начин не може да се натрупва в стените на кръвоносните съдове и по този начин да доведе до сърдечно-съдови заболявания и инсулти. Ако няма възпаление, холестеролът се движи свободно в тялото, тъй като това първоначално е замислено от природата. Именно това възпаление предизвиква натрупване на холестерола.

Във възпалението няма нищо необичайно – това е просто естествена защита срещу външни „врагове“ като бактерии, вируси и токсини. Цикълът на възпалението е идеален за защита на тялото от тези бактериални и вирусни нашественици. Въпреки това, ако ние хронично излагаме тялото си на токсини или ядем храни, към обработването на които то не е приспособено, възниква  състояние, наречено хронично възпаление. Хроничното възпаление е също толкова вредно, колкото острото.

Кой разумен човек  постоянно съзнателно ще консумира храни или други вещества, които увреждат тялото? Може би пушачите, но те са направили този избор съзнателно.

Останалата част от нас просто се придържат към препоръчаните и широко насърчавани  диети с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на полиненаситени мазнини и въглехидрати, без да знае, че по този начин ние  многократно травмираме кръвоносните си съдове. Тези повтарящи се травми  предизвикват хронично възпаление, което от своя страна води до сърдечно-съдови заболявания, инсулт, диабет и затлъстяване.

Нека да повторя: нараняване и възпаление на кръвоносните съдове, предизвикани от нашата диета с ниско съдържание на мазнини, се препоръчва в продължение на много години традиционна медицина.

Какви са основните причини за хроничното възпаление? Накратко, това е  излишък от консумацията на храни с високо съдържание на прости въглехидрати, които са преработени  (захар, брашно и всички продукти, направени от тях), както и прекомерната консумация на растителни масла омега-6 от соя, царевица и слънчоглед, които се съдържат в много преработени храни.

Отделете малко време и  вижте какво се случва, ако известно време се трие с твърда четка мека кожа, докато тя стане съвсем червена, докато се появят  и мини кръвонасядания. Представете си, че вие правите това няколко пъти на ден, всеки ден,  в продължение на пет години. Ако можете да издържите тази болка, ще се появи кървене, подуване на засегнатата област и всеки път вредата ще се усложнява. Това е добър начин да се визуализира възпалителния процес, който може да се появи в тялото ви точно сега.

Независимо от това къде се появява възпаление  – отвън или отвътре, то  протича еднакво. Видял съм отвътре хиляди и хиляди артерии. Болната артерия на пациента изглежда така, сякаш някой е взел четка и постоянно е трил с нея по стените й. Няколко пъти на ден, всеки ден , ние  ядем храни, причиняващи леки наранявания, които след това се превръщат в по-сериозни наранявания, стимулиращи организма  постоянно и редовно да  отговаря с възпаление.

Когато ние се радваме на изтънчения вкус на сладки кифлички, нашето тяло реагира с безпокойство, сякаш  чужд нашественик пристига и обявява война. Продуктите с излишък от захар и прости въглехидрати, както и преработените за дългосрочно съхранение с омега-6 мазнини, са гръбнакът на американската диета в продължение на шест десетилетия. Тези продукти  бавно тровят всички.

Как кифличката може да предизвика възпаление, което ни разболява?

Представете си, че на клавиатурата е разлят сироп и ще разберете какво се случва вътре в клетката. Когато се консумират прости въглехидрати като захар, кръвната захар се покачва бързо. В отговор на това, панкреасът отделя инсулин, чиято основна цел е прехвърлянето на захар във всяка клетка, където той се съхранява за енергия. Ако клетката е пълна и не й трябва глюкоза, тя  не се включва в процеса, за да се избегне натрупването на прекомерно много захар.

Когато пълни ваши клетки отхвърлят излишната глюкоза, кръвната захар се вдига, произвежда се повече инсулин и глюкозата се преобразува като натрупва мазнини.

Какво общо има всичко това с възпалението? Нивото на кръвната захар има много тесни граници. Допълнителните молекули захар се прикрепят към различни протеини, които, на свой ред, повреждат стените на кръвоносните съдове. Това повтарящо се увреждане се превръща във възпаление. При увеличаване нивото на кръвната  захар по няколко пъти на ден, всеки ден, се изявява същият ефект като триене с шкурка по стените на крехките кръвоносни съдове.

Въпреки че не можете да видите това аз ви уверявам, че това е така. За 25 години съм го виждал в повече от 5000 пациенти, които са претърпели операция и за всички тях е характерно едно и също нещо – възпаление на  артериите.

Теорията за холестерола доведе до препоръки за потребление на храни с ниско съдържание на мазнини, което от своя страна доведе до създаването на същите тези продукти, които в момента предизвикват епидемия от възпаление. Висшата медицина направи ужасна грешка, когато  посъветва хората да спрат наситените мазнини в полза на храни с високо съдържание на омега-6. Сега сме изправени пред епидемия от артериално възпаление, което води до сърдечно-съдови заболявания и други тихи убийци.

Затова е най-добре е да изберете пълнозърнести храни, които са използвали нашите баби, а не тези, които нашите майки закупуват в магазините за хранителни стоки, пълни с фабрична храна. Изключвайки  „възпалителните“ храни от диетата и добавяйки необходимите хранителни вещества от пресни непреработени храни, вие започвате да се борите с вредата, която в продължение на много години е причинявала на вашите артерии в целия организъм типичната американска диета.

Д-р Дуайт Лъндел (на снимката) е бивш шеф на хирургия в Banner Heart Hospital, Меса, Аризона.  Неотдавна д-р Lundell се отказа  от операциите, за да се съсредоточи върху лечението на сърдечно-съдови заболявания чрез диетична терапия.

Вижте оригинала тук: http://www.tunedbody.com/heart-surgeon-declares-really-causes-heart-illness/

Със съкращения

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *