22/06/2021

Мнозинството в България, Италия и Гърция не се чувстват като граждани на ЕС

България заедно с Италия и Гърция са единствените държави членки на ЕС, където повече от половината от хората не се чувстват граждани на Европейския съюз.

Това става ясно от първите резултати от пролетното изследване на общественото мнение в ЕС „Евробарометър“, публикувани вчера на сайта на службата, предаде БТА.

Делът на запитаните, които са отговорили, че не се чувстват граждани на ЕС в България е 53%, в Италия – 50%, а в Гърция – 51%.

Анкетите за това изследване са правени веднага след изборите за Европейски парламент в края на месец май, отбелязват авторите.

Еврото

Единствените държави, в които мнозинството от запитаните са отговорили, че са против еврото са Швеция (77%), Великобритания и Чехия (по 73%), Дания (66%), Полша (47% „против“ срещу 37 „за“) и България (42% „против“ срещу 41 „за“).

Нито една от тези шест държави не е членка на еврозоната, отбелязват авторите на изследването.

Съпротивата срещу еврото е нараснала най-рязко в България (с 6 процентни пункта) от есента насам, допълва се в доклада.

Условия на живот и доверие в ЕС

Българите са най-недоволни от условията си на живот – едва 35% от запитаните са отговорили, че жизненият им стандарт ги удовлетворява. Най-доволни от жизнения си стандарт са гражданите на Швеция (97%), Дания (96%), Холандия (94%) и Люксембург ( 93%).

Средният дял на гражданите на ЕС, които смятат, че гласът им има значение за вземането на решения в европейските институции (42%) е с десет процентни пункта по-малък от дела на онези, които имат усещането, че гласът им в Европа не се чува.

Най-сигурни във влиянието си върху европейските решения са гражданите на 11 държави-членки: Швеция (78%), Дания (75%), Холандия (63%), Хърватия, Финландия, Германия, Белгия, Малта, Франция, Люксембург и Австрия.

В България делът на гражданите, които смятат, че гласът им има значение (42%) надвишава със само един процентен пункт този на гражданите, които са убедени, че в Европа нищо не зависи от тях (41%).

Доверието в институциите като цяло остава на ниско ниво. Доверието към институциите на ЕС е останало непроменено в сравнение с есента (31%), но е нараснало доверието в националните правителства, увеличение с 3 процентни пункта).

Проблеми и настроения

35 на сто от гражданите на Европейския съюз имат положително отношение към Съюза, което е нарастване с 4% в сравнение с последното проучване през есента на 2013 г., става ясно от изследването.

Средно 56% от европейските граждани са оптимистично настроени за бъдещето на ЕС. Най-голям оптимизъм за бъдещето на ЕС са изразили малтийците, румънците и литовците, а еврооптимистите в България са 62%.

В отговор на въпроса кои са двата най-важни проблема на ЕС, средно над една трета от европейците смятат, че това са икономическата ситуация (39%) и безработицата (34%).

Националните резултати обаче обръщат внимание и на други притеснения: в Германия, Австрия и Чехия най-много респонденти са изразили притеснение от състоянието на публичните финанси, а в Малта хората се тревожат най-много от имиграцията.

Имиграцията

Имиграцията се споменава по-често, отколкото в останалите страни членки и от респондентите във Великобритания (29%), България и Германия (по 28%). Анкетираните в България се тревожат най-много за икономическата ситуация (34%), имиграцията, безработицата (18%) и състоянието на публичните финанси (14%). Повечето европейци (55%) подкрепят единната европейска валута евро като подкрепата на гражданите от страните в еврозоната е средно по-голяма (67%).

http://dnes.dir.bg/news

Снимката е на ЕРА/БГНЕС

(Visited 149 times, 1 visits today)

One thought on “Мнозинството в България, Италия и Гърция не се чувстват като граждани на ЕС

  1. 35% от българите са удовлетворени от стандарта си на живот,а останалите 65% от българите се разболяват и умират от некачествено хранене,лошо и корумпирано здравеопазване,престъпност и насилие. Друга част от тези 65% заминаха в чужбина да си търсят късмета и ако имат щастието да работят издържат безработни членове на семейството си,останали да живеят в „милата“ си татковина.Някой /не малка част, от тях има и хора с по едно и повече висши образования/, сменят памперси и мият задниците на хора от Западна Европа ,а те ги подиграват както си искат.И всичко това заради политици мафиоти,както тук в БГ така и в света. Това е положението Българи.Вие,които нямате късмета да сте демагози,мафиоти,дедесари, далавераджии и „играчи“, трудно ще оцелеете в днешните времена…Желая ви попътен вятър и добър късмет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *