19/04/2024

Катастрофира влакът София-Варна, машинистът загина, има ранени

Катастрофира бързият влак от София през Пловдив за Варна преди Стара Загора преди няколко минути. Машинистът е загинал на място, разказват потресени пътници от влака.

Във влака са пътували около 150 човека.

Крайпътните дървета лумнали подпалени, но пожарникарите първи дошли – преди линейките, и овладели навреме огъня.

В този влак е пътувала и голяма група деца от Пловдив към морето. Излезли са навън боси без вода – всички плачат, разказва Донка Милкова, пътуваща за Варна.

Пътниците веднага са се самоорганизирали и са започнали да си помагат. Мъжете поемали жените от силно наклонените вагони и ги извеждали навън.

Към 16 часа служители на железницата започнаха да режат локомотива, за да извадят машиниста. Катастрофиралите пътници са отдалечени от злополучния влак и не им се дава никаква информация към този час – нито за причината за катастрофата, нито как и кога ще ги извозват от мястото на трагедията, нито дали има и други загинали, освен машиниста.

Едва освестили се, жените с по-малки травми започнали да мият децата с вода, за да ги успокоят.

Засега пътниците, неволно участвали в трагедията, не знаят дали има други убити и ранени. Но и тези, които се чувстват сравнително добре, са с окървавени глави и крайници.

Един вагон е обърнат, другите са наклонени и това е спасило пътуващите. Преживелите тежката катастрофа коментират помежду си, че секунди преди това  влакът е преминал през мост. И ако е дерайлирал на моста, повечето са щели да загинат. И благодарят на Бога, че машинистът преди да загине е успял да изтегли влака от моста.

Премиерът Пламен Орешарски съобщи, че в момента се уточнява броят на пострадалите.

В съобщение в официалния си профил в социалната мрежа Фейсбук, минути след като стана ясно, че влакът е дерайлирал, премиерът съобщи: „Днес в 15.17 е станал тежък инцидент с влакова композиция на влака София – Бургас, която е дерайлирала в района на ж.п. гара „Калояновец“. Създадена е организация и към мястото на инцидента пътуват вицепремиерът Цветлин Йовчев и главният секретар на МВР Лазаров, както и министър Данаил Папазов и зам.-министър Гинев, шефовете на БДЖ Християн Кръстев и на НКЖИ Милчо Ламбрев.

Поддържам непрекъсната комуникация с компетентните органи относно ситуацията“, заявява премиерът в социалната мрежа.

По-късно от МВР потвърдиха, че при катастрофата един човек е загинал, а 14 са ранени, двама от които тежко – те са настанени са в болници в Стара Загора, но главният секретар на МВР Светлозар Лазаров подчерта пред медии, че това е приблизителна информация.

Сред ранените няма деца.

Пътниците до по-близките дестинации, в това число и до Велико Търново,  вече се извозват с автобуси. За пътуващите до Варна, които всъщност са най-многобройната група, железницата пуска специален извънреден влак. Но очевидци разказват, че преживелите ужаса от катастрофата деца, не искат да се качат на новата композиция.

Очаквайте подробности.

Текстът е обновен

Снимката е на бтв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *