20/04/2024

Бедствено наводнение в Приморско, 8 души блокирани от преливащата Ропотамо

Бедствено положение е обявено в Приморско заради обилните валежи. Реките Ропотамо и Дяволска, както и яз. Ясна поляна преляха. Осем човека са блокирани на път и чакат помощ.

Кметът на Приморско Димитър Германов е свикал Координационния щаб по бедствия и аварии, предаде БТА. Той съобщи, че сутринта са получени 3 сигнала за бедстващи хора, които са спасени.

Малко след 11 ч. обаче е получен сигнал за 8 души на един от завоите на пътя край река Ропотамо, които са блокирани, предаде „Фокус“.

„Създаваме организация да ги спасим, защото нивото на водата постоянно се вдига. Голяма техника там трудно може да влезе. В момента се чакат лодките на спасителните екипи да дойдат, за да видят дали ще могат да се справят“, обясни кметът на Приморско.

Бедстващите са от Пътна помощ, чиито служители са превозвали аварирал автомобил и пътуващите в друга кола, която е била на самия път.

Над 70 хотели и жилищни кооперации са наводнени, предаде БНР. Под вода са и приземните етажи на сградата на община Приморско и детската градина. Заради скъсани проводници без ток са отделни райони в общинския център.

Около 300 туристи в хотел „Пламена Палас“ прекараха нощта без ток и вода, съобщи Дарик радио.

Особено тежко е положението в селата Ясна Поляна и Веселие, където има участъци с наводнени дворове и пътища. Язовир Ясна поляна е прелял, предаде „Фокус“. На места се виждат дървета и електрически стълбове покрити от вода, но пътят не е засегнат.

До Приморско обаче може да се стигне единствено с високопроходима техника. Залята е и цялата централна част на града.

Бургаската полиция призовава шофьорите да отменят пътуванията до населените места в общините Созопол, Приморско и Царево.

Пътят към Южното Черноморие в посока Созопол е затворен още от град Черноморец. На място има полицейски екипи, които отбиват движението. Обходният маршрут е по пътя за Малко Търново.

Към момента пътната отсечка от созополското село Атия в южна посока е затворена, поради наводнения на главния път. Дъждовната вода е преляла в участъка на бензиностанция „Петрол“ преди Созопол. Районът на село Равадиново, местността „Пейчов мост“ и детелината с вход за село Равадиново също са „откъснати“ от стичащата се вода.

Прекъснати са второстепенните пътища до къмпинг „Каваци“ и ваканционно селище „Дюни“, както и пътят, преминаващ покрай резерват „Аркутино“ и свързващ Бургас и Приморско.

Работи се по отводняване на участъците, извършват се дейности по изрязване на дървета, клони и почистване на камъни от пътното платно.

Единствен алтернативен обходен маршрут е Приморско – село Ясна поляна, село Ново Паничарево – Бургас.

Жълт код за обилни валежи и гръмотевична активност е обявен за днес в 8 области на Северна България.

Снимката е на БГНЕС

http://dnes.dir.bg/news

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *