02/10/2022

Америка призна, че е шпионирала и България

България е сред страните, които са цел на американската шпионска Агенция за национална сигурност (АНС) – става ясно от публикуван доклад на американското правителство, който цели да осигури известна прозрачност за електронния шпионаж на САЩ след разкритията на Едуард Сноудън.

Докладът е дело на служителите на Джеймс Клапър, директор на националното разузнаване, координиращ дейността на 16-те американски разузнавателни служби. Подробности от него бяха публикувани във вестник „Вашингтон пост“.

Според документа през 2013 г. специалният съд по надзора върху чуждите разузнавания е издал по искане на тайните служби в САЩ близо 2000 заповеди за наблюдение на различни цели. В доклада не се уточнява какво означава „цел“, което означава, че това може да бъде отделен човек, група лица, организация и дори цяла държава. По азбучен ред са изброени 193 държави като възможни цели за хайтек следене. В списъка не фигурират единствено Канада, Великобритания, Австралия и Нова Зеландия, най-близките англоезични „братовчеди“ на САЩ.

Не се посочва конкретно колко души са били следени през 2013 г. от електронния шпионаж на САЩ. Програмата за електронния шпионаж е класифицирана от министъра на правосъдието и е можела да бъде разсекретена след 15 юли 2035 година.

Разкритията за глобалния електронен шпионаж на САЩ бяха направени миналата година от бившия служител на ЦРУ и АНС Едуард Сноудън. В момента той е в Русия със статута на временно пребиваващ.

http://temadaily.bg

(Visited 143 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *