24/04/2024

Затворрени са всички офиси на Корпоративна търговска банка

„Днес, в 11.40 минути в Българската народна банка бе получено писмено уведомление от ръководството на Корпоративна търговска банка, в което информира за изчерпване на ликвидността и преустановяване на разплащанията, както и на всички видове банкови операции.

На това основание и с решение на Управителния съвет на БНБ Корпоративна търговска банка е поставена под специален надзор. От този момент правата на акционерите са отнети и са назначени квестори.

Ръководството на централната банка е в пряка комуникация с основните държавни институции.

Междувременно от миноритарния собственик на КТБ – ВТБ – бе заявен интерес за водене на разговори с БНБ за подкрепа на КТБ.“

Малко по-късно: „Вложителите в Корпоративна търговска банка (КТБ) за няколко дни изтеглиха огромни средства от нея заради анонимна атака, но КТБ не е фалирала банка.

Това заяви шефът на БНБ Иван Искров на извънредна пресконференция, свикана заради поискания от КТБ специален надзор.

От централната банка призоваха вложителите на банката – малки и големи, към спокойствие.

„Въобще не говорим за гарантиране на влоговете и така нататък, тъй като банката не е фалирала“, заяви няколко пъти Искров.

Състоянието на КТБ няма никакво отношение към валутния борд, категоричен беше Искров

Бордът е начинът, по който функционира централната банка, добави той.

Искров обясни, че поставянето под специален надзор означава, че назначените от БНБ квестори – Христина Стамова и Славяна Данаилова, на практика ръководят банката.

Квесторите имат огромни правомощия, каза още той. По думите му задачата на квесторите е да консервират банката и да предпазят нея и банковата система на страната от по-нататъшни смутове.“

Съобщение на БНБ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *