24/04/2024

Станишев: Незабавна оставка на правителството и избори през юли

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че правителството трябва да подаде оставка незабавно след преодоляване на вота на недоверие и изборите да са през юли.

Партията се събра, за да направи анализ на евровота, да оцени кабинета и да обсъди предсрочни избори. Премиерът Пламен Орешарски присъства.

„След като ДПС заяви позицията си за предсрочни избори, не можем да носим сами отговорността за правителството. Нито министрите, нито премиерът заслужават да носят тази отговорност в условията на недоверие и липса на подкрепа. Затова най-нормално е да подадат оставка след вота на недоверие срещу кабинета“, заяви Станишев.

Очаква се дебатите по вота на недоверие, внесен от ГЕРБ за провал във финансовата политика, да са утре, а гласуването – в петък.

По думите на Станишев при наличието на политическа воля и отговорност на президента предсрочни избори до края на юли са най-добрият вариант за страната. Час по-скоро трябва да дадем на хората правото да дадат сила на която и да е партия, мотивира се той.

Вчера от ГЕРБ, които досега настояваха за незабавна оставка и избори, се обявиха за избори на 28 септември.

„Ако е необходимо, спешно могат да се направят законови промени, така че хората да се произнесат до края на юли. Всички трябва да знаят – БСП не се е вкопчила във властта. Готови сме за спешни консултации с всички политически сили и с президента в името на страната. България е над всичко”, подчерта Станишев.

Лидерът на БСП призна, че не е очаквал от ДПС да излязат с присъда за кабинета. И заяви, че при вота на недоверие двете партии трябва категорично да защитят направеното от него. Станишев призова премиера също да защити своето и на министрите достойнство.

След това лидерът направи признание пред съпартийците си, че БСП е загубила евроизборите.

„С горчивина пред вас и пред себе си признавам – не първите. За всички нас тази загуба е болезнена. Лично за мен разочарованието е голямо. В тази кампания вложих сърце и душа, дадох всичко от себе си“.

Станишев подчерта, че за БСП резултатът на евровота е бил неочакван, но не скри, че на практика хората, които подкрепят левицата, не са излезли да гласуват.

„Аз обаче няма да позволя моята партия да бъде поставена на колене и унижавана. БСП има хъс да се бори. Ние сме толерантни, предвидим и коректен партньор, но нека никой не си мисли, че това е безволие. Никой не може да ни размахва пръст, да взима нашите решения вместо нас. Няма да обслужваме чужди интереси, нито ще бъдем параван за такива“, категоричен бе Станишев.

Той добави, че който не се е калил във вътрешните битки на БСП, той не става за политик.

По повод призивите за оставката му, Станишев заяви, че в БСП искането за оставки се е превърнало не в търсене на решения, а в прехвърляне на отговорност.

„Нямам намерение да позволявам на никого да ме използва за изтривалка, нито ще се превърна в индулгенция за несвършена работа. Искам днес да получа отговор от Националния съвет имам ли доверие и мандат за предстоящи избори. БСП има крещяща нужда от промени, но нека всеки поеме своята отговорност”, призова той.

И добави, че за някои изглежда, че смяна на председателя ще промени партията, но това било „лесно продаваем сценарий за медиите”.

След като Станишев произнесе речта си, журналистите бяха помолени да напуснат, за да продължи пленумът.

Процедурата

Според Конституцията НС трябва да приеме оставката на кабинета. След това президентът провежда консултации с парламентарно представените партии и връчва проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидат-премиер на първата партия според резултатите от изборите през 2013 г. От партията имат най-много 7 дни да съставят кабинет или да върнат мандата. Ако го върнат, президентът връчва мандат на втората партия, а ако се наложи – на третата.

Процедурата може да продължи най-много 21 дни. Ако никоя партия не състави кабинет, както се очаква да се случи сега, президентът разпуска НС, насрочва дата за избори, които трябва да са в следващите 60 дни. След това съставя служебен кабинет, чиято основна задача е организирането на предсрочните избори.

От форума: Оставка и избори веднага, но той да остане на ръководния пост. Всички други са виновни – САМО ТОЙ НЕ Е.

Паисий Х

Това предложение за избори през юли никак не е случайно. Именно това е времето, когато нормалните, работещи хора си взимат най-много отпуски…

Прозрачно е

http://dnes.dir.bg/news/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *