18/04/2024

Жителите на гръцки остров обявиха бойкот на евроизборите

Жителите на малкия гръцки остров Гавдос отказаха да участват на  изборите за Европейски парламент в знак на протест срещу политиката на ЕС и гръцките власти,  съобщи вестник „Имерисия“ .

В Гърция днес е вторият тур на регионалните и местни избори и изборите за Европейски парламент.

Кметът е бил избран на първия тур и на  изборите за Европейски парламент островитяните решили да не участват, защото са разочаровани от безразличието и апатията, както на гръцките, така и на европейските власти към плановете за унищожаване на химическото оръжие на  Сирия в Средиземно море.

Да бойкотират изборите за Европейски парламент жителите на Гавдос решили на общо събрание.

„Ние признаваме усилията, положени от някои членове на Европарламента и членове на гръцкия парламент, които се противопоставиха на унищожаването на химическото оръжие в Средиземно море, но ние съжаляваме за това, че гръцките евродепутати , които се занимават с този въпрос са по-малко, отколкото пръстите на едната ръка“, се казва в решението на събранието.

„Не на безразличието, глупостта и арогантността. Не на агенции и организации  които си мислят, че нашите гласове са им дали правото  да вземат решения срещу народа и в полза на техните политически и икономически интереси“, казват жителите на Гавдос .

Гавдос се намира на юг от Крит и административно принадлежи към него. На острова с площ около 30 кв. км живеят  152 жители. Това е най-южната точка не само на Гърция, но и цяла Европа .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *