25/04/2024

Въпреки разгрома на изборите Станишев няма да подава оставка

Тези избори бяха трудни, резултатите са разочароващи, не успяхме да събудим нашите хора, призна Сергей Станишев след изборната загуба, но няма да подаде оставка

По данни на социологическите агенции левицата претърпява тежка загуба – събира с около 10% по-малко от гласовете в сравнение с ГЕРБ. Освен това ДПС има почти същия резултат и най-вероятно ще вземе един от мандатите на БСП за Европарламента.

Приемаме негласуването на левите избиратели на евроизбори като сериозна причина за загубата, каза Станишев на пресконференция в НДК след приключването на изборния ден.

Той оправда загубата с това, че на левицата се наложило да се бори на два фронта.

Първият бил срещу основния им опонент ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов показала много по-голяма мобилизация, която се дължала на реваншизъм и опит за връщане във властта, в някои случаи чрез натиск.

Лидерът на БСП обаче призна, че това не отменя факта, че те са първа политическа сила, каквато са били и на изборите миналата година.

„Очевидно ГЕРБ са голямата сила в дясно“, каза Станишев.

По думите му вторият фронт, на който БСП е трябвало да се бори, е бил ударът в гръб, който получила от АБВ. От левицата предупреждавали, че този проект изцяло ще обслужи ГЕРБ, но това не сработило. Той подчерта, че партията на Георги Първанов не минава бариерата за Европарламента и каза, че на тяхната съвест ще тези загубата на левицата.

Станишев предупреди, че тези, които мислят, че изборите са насочени към свалянето на правителството, правят грешка.

„Ще си направим цялостен анализ, но този, който е тръгнал да погребва БСП, за пореден път ще се излъже. Много от тези, които са го правили, вече са в политическото небитие“, закани се той.

След журналистическо питане той каза, че е очаквал традиционния въпрос за оставката и подчерта, че знае много добре каква е неговата отговорност пред партия.

„В момента не планирам такива действия. Защото няма да правя услуга на нашите опоненти“, категоричен бе той.

Станишев добави, че иска да поздрави политическата сила, която е на първо място – ГЕРБ, и всички партии, които постигнаха такъв резултат, че да имат представители в Европарламента. Изтъкна обаче, че ЕНП – в чието политическо семейство е ГЕРБ, ще претърпи най-голяма загуба в Европарламента.

По-рано Бойко Борисов призова „псевдопремиерът“ да подаде оставка още тази вечер, защото ГЕРБ заслужава да бъде в управлението.

http://dnes.dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *