25/04/2024

Супер гаф: Ариел рекламира в Германия перилен препарат с кода на Хитлер

Компанията Procter & Gamble  стартира рекламна кампания в Германия за своя нов продукт „Neue Konzentration“. Перилният препарат се предлага в голяма опаковка, върху която е изобразено трико на германския национален отбор и цифрата 88. А слоганът на кампанията е „F?r ein reines Deutschland“ – „За чиста Германия“.

Дотук добре, но се оказва, че  най-големият производител на потребителски стоки в света е допуснал най-големия гаф в историята си. Защото цифрата 88 в Германия е код на неонацистите, които скриват зад символа на цифрите буквите на азбуката, с които кодират своите послания. Така например 88 за десните екстремисти символизира съкращението HH или забранения хитлеристки поздрав Heil Hitler. Така че тази кодова формула в комбинация с „обещанието“ за „Чиста Германия“ чрез „нова концентрация“ е твърде зловещо послание.

Обяснението на рекламните експерти на фирмата е логично, но те би трябвало да познават особеностите на страната в която рекламират, за да избегнат подобни конфузни гафове. Според американците смисълът на посланието е, че с „новата силно наситена и концентрирана формула“ на праха за пране германските потребители биха могли да перат не 83, а 88 пъти в пералнята.

В интернет стартира шумна shitstorm  кампания от възмутени потребители, която всъщност стартира от Twitter-Nutzer @koerperkirmes. Той демонстрира убийствена ирония към копирайтърите на компанията, които съветва да променят „пране“ с „прочистване“ и да добавят в слогана още „Германия само бяла“

Най-големият гаф е, че новата реклама се появи точно в навечерието на 9 май, когато  Европа чества деня на победата над хитлериристка Германия. Компанията реагира светкавично и вече всички нови опаковки от праха за пране са изтеглени от търговската мрежа в Германия. Но изненада! От днес те вече се появяват на „колекционерски цени“ в борсите на Интернет.

http://temadaily.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *