24/04/2024

След ГЕРБ и ББЦ и ДПС открито заговори за предсрочни избори

Няма вариант правителството да оцелее цял мандат. Това заяви в кулоарите на НС лидерът на ДПС Лютви Местан.

Припомняме, в изборната нощ от движението коментираха, че ще направят сериозен анализ на изборните резултати.

Като партия, която носи отговорност за управлението на страната, проблемът със съдбата на кабинета „Орешарски“ изглежда по един начин, аз мога да говоря от името на своите избиратели, лаконично започна коментара си Местан.

Същевременно виждам резултата на мандатоносителя, подчерта той и помоли медиите да не преувеличават ролята на ДПС в тази ситуация. Нашата позиция няма да предшества позицията на БСП, коментира още лидерът на ДПС. Въпросът за легитимността на кабинета Орешарски е съществен, смята Местан. Отново трябва да се постави въпросът за реалната алтернатива, допълни той.

Припомняме, че лидерът на ДПС каза, че кабинетът ще си отиде, когато се появи алтернатива.

ДПС, базирайки се на подкрепата на своите избиратели и въпреки тази подкрепа е отворена за разговори за намиране на полезен за България изход от тази ситуация, за постепенен преход за стабилизиране на политическата ситуация в страната, изтъкна лидерът на ДПС.

Готови сме за разговори, смятам, че има нужда от разговори за намиране на изход, за намиране на пътя за стабилизиране на политическата ситуация в страната, заяви Местан.

Трябва да се обсъди идеята за избори, но много трезво, без емоция, не като резултат от ултиматума, който би бил поставен от партии, които в сравнителен план се явяват успели, но от гледна точка на вота те също губят над 400 000 гласа в сравнение преди една година, коментира лидерът на ДПС.

Оставка още днес на кабинета обаче не е на дневен ред. Разговорите за стабилизиране на ситуацията трябва да се водят и с държавния глава, според ДПС.

Като отворени опции за ДПС Местан определи вариантите за ремонт на кабинета, предсрочен вот на есен или предсрочен вот след изпълнението на няколко основни приоритета.

Попитан каква е вероятността кабинетът Орешарски да оцелее, той каза: „Аз не бих обсъдил такъв вариант“. По думите му обаче правителството има да изпълни сега някои спешни бюджетни мерки. Попитан защо не вижда варианта за пълен мандат на кабинета той отговори: „Такива са политическите реалности общо взето“.

http://news.ibox.bg/news/id_375754790

One thought on “След ГЕРБ и ББЦ и ДПС открито заговори за предсрочни избори

  1. Е,“голяма работа“ е този Местан.Миналата зима критикуваше правителството на герберите и твърдеше,че корупцията в БГ мирише на гербери,сега започва да се солидаризира с мнението и желанието на Бойко Борисов и другите политически партии.Но това е политиката…като онази игра „тука има тука няма“ накрая печелят добрите играчи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *