29/03/2024

Щайнмайер: Гражданската война в Украйна е близо

Според германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, украинската криза може да унищожи укрепваната десетилетия архитектура на европейска сигурност, пише вестник La Repubblica.

„Ние сме на една стъпка от военен сблъсък в Украйна. Необходима е втора конференция в Женева – заяви германският външен министър Щайнмайер, като посочи нови предложения на Берлин, целящи избягване на най-лошите сценарии, в интервю за  La Repubblica и три други големи европейски вестника.

„Аз се концентрирах върху търсенето на възможности и инструменти за предотвратяването на гражданска война. Всички страни в  ЕС изключват военна намеса. Ето защо ние трябва да търсим по-балансирана комбинация от политически натиск и дипломатически предложения, за да се проправи пътят за намиране на политическо решение“, казва Щайнмайер. „Може би трагедията в Одеса се  превърна в тревожен звън за  страните в конфликта“.

Запитан за конференцията в Женева, Щайнмайер заяви: „Грешката бе не конференцията, а  това,ь че не бяха  разработени способи за изпълнение на споразуменията.  Женева-2 трябва да създаде  отделни задължителни стъпки за намаляване на напрежението в най- засегнатите от конфликти области, да се засили политическият и конституционен процес, който да обхване цяла Украйна, въз основа на сътрудничество между САЩ, Европа и Русия за икономическа стабилизация в Украйна“.

„Ясно е , че във външната политика на Русия  доминираща категория остава идеята за сферите на геостратегическо влияние. Това води не само до недоразумения, но също така и до конфликти в тези части на света, които през 1989 г. казаха сбогом на геостратегическите мисли. Ние трябва да убедим Москва, че тя също е  заинтересувана от стабилността на зоната между източните граници на ЕС и западните граници на Русия“, казва ръководителят на германското външно министерство.

Що се отнася до провеждането на президентските избори в Украйна на 25 май, Щайнмайер заяви: “ Предпоставките не са особено добри.  Ние не знаем дали те ще станат по-добри до 25 май. Но е напълно неприемлива  стратегията да се провалят изборите.

“Съвсем неочаквано 25 години след конфронтацията между двата блока ново политическо противопоставяне в Европа може отново да стане изключително опасно.  Никой не лъже себе си : това е заплаха и опасност не само за Украйна.  Този конфликт може да доведе до унищожаване на цялата архитектура за сигурност, развивана и утвърждавана в Европа в продължение на десетилетия“, заяви германският министър .

„Путин все още е възможен партньор, или,  по-скоро е  враг? “, питат журналистите.

„Ние не трябва да му позволим да бъде враг“,  отговори  Франк -Валтер Щайнмайер.

Източник : La Repubblica

http://30dumi.eu/archives/76784

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *