24/04/2024

Прогноза: Още десет дни поройни дъждове и градушки

За кратко утре се очаква леко стабилизиране на времето, като валежите ще са на по-малко места, главно в планинските райони, а след обяд облачността ще се разкъса, температурите слабо ще се повишат, прогнозира дежурният синоптик в НИМХ при БАН Анастасия Стойчева. Тя допълни, че ще остане хладно, а през следващата седмица се очаква нова обстановка с преминаването през страната на африкански циклон, който също ще донесе валежи.

Поройните дъждове през изминалите няколко денонощия са нанесли щети в няколко области в България, като сред най-засегнатите са общините Велико Търново, Търговище, Шумен, Русе, Бургас и Калиакра. По данни на Националния институт по метеорология и хидрология количеството валежи е надвишило месечната норма и се очаква след кратко затишие поройните дъждове и градушки в страната да продължат още десет дни, предаде БНТ.

През следващите денонощия се очаква повишение на водите в реките в цялата страна. По-съществени те ще са в поречията на реките Искър, Вит, Осъм и Янтра.

В министерството на земеделието и храните не са постъпвали сигнали за унищожени площи в страната заради падналите валежи през последните дни. Няма и опасност от преливане на язовири. Това заяви днес в Сливен министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков, цитиран от агенция „Фокус“.

Агенцията за борба с градушките разполага с ракети за разбиване на градоносните облаци над нивите само за около седмица. Ракетите са привършили още в края на миналата седмица, а за да закърпи положението ведомството е взело ракети от фирма производител с уговорката да ги плати по-късно, заяви пред „Труд“ шефът Николай Николов. В четвъртък са били отпуснати 2,5 млн. лв., с които ще се платят взетите в аванс ракети. Николов посочи, че служителите му пазят от градушки само една трета от обработваемата земеделска земя или около 17,3 млн. декара.

В 3 ч. през нощта на петък срещу събота заради проливните дъждове във Велико Търново е бил свикан кризисен щаб, като около 5 ч. сутринта положението с нивото на река Янтра там е било най-сериозно. Нейното ниво е достигнало критичните 8.4 метра, но днес през деня то вече е спаднало до около 6 и продължава да намалява. В близките по-малки градове и села обаче има поражения от дъждовете и голямото количество вода.

Кризисен щаб е бил свикан и в Габрово. Нанесени са щети по инфраструктурата и в община Руен, Бургаско, съобщи за „Фокус“ кметът на общината Исмаил Осман. Там през нощта са наводнени няколко къщи. Освен това има и отнесени пътни настилки в селата Разбойна, Ръжица, Средна махала, Заимчево, Снежа, Ясеново, Рупча, Зайчар.

В Русе екипи на Пожарна безопасност и защита на населението са се отзовали на множество сигнали за произшествия, възникнали от проливния дъжд, съобщават от МВР-Русе. Също много са и сигналите за отводняване и отстраняване на паднали дървета в района на Разград.

Количеството дъждове, отчени в станцията в с. Александрово е 113 л. на кв. м. и 90 л. на кв. м. на хижа „Младост“, съобщават от пресцентъра на община Търговище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *