19/04/2024

Потопът на Балканите: 47 загинали, 100 хиляди наводнени сгради

Hивото на Дунав в Сърбия се е покачило и се очаква да достигне критично равнище утре, съобщават сръбски медии. Още вчера равнището на реката в района на Земун, Панчево и Смедерево се увеличило значително. Службата за извънредни ситуации е предупредила хората около брега да следят реката и да се евакуират своевременно.

По последни данни в Сърбия са загинали 21 души, а общо на Балканите – над 47. Евакуираните са повече от 35 000. В страната е обявен тридневен траур. В Босна вчера също бе ден на траур.

Световната здравна организация определи положението там като трагично. Започва да се чувства остра липса на чиста питейна вода за пострадалите, има опасност от избухване на зарази, липсват лекарства, дрехи, завивки, необходими са различни вещи от първа необходимост.

Около 450 европейски спасители помагат на хората в Сърбия и Босна и Херцеговина, засегнати от бедствието. Еврокомисар Кристалина Георгиева бе очаквана вчера в Белград за разговори как Сърбия да използва Фонда за солидарност на ЕС.

Българският червен кръст е предоставил от бедствения си резерв хуманитарна помощ, която е била транспортирана към Белград. Дарението съдържа одеяла, походни легла, спално бельо, възглавници, детски дрехи, якета и гумени ботуши. Открита е и банкова сметка за дарения:

Уникредит Булбанк, BG64UNCR76301078660913, UNCRBGSF (за пострадалите от наводненията в Сърбия и Босна и Херцеговина).

В момента водите на река Сава остават основната заплаха за района от Хърватия до Белград, където реката се влива в Дунав. През нощта срещу вторник дигите са се скъсали на 3 места. Ситуацията е усложнена в Шабац, Сремска Митровица и Белград, както и в босненския град Ораше.

В Обреновац спасителите успели да задържат водите около електрическата централа “Никола Тесла”. Ситуацията около топлоцентралата “Морава” край Свилиянц обаче е критична и може да има сериозни проблеми при снабдяването на централата с въглища.

В Босна и Херцеговина бяха евакуирани над 100 хиляди души. Министърът на външните работи на страната Златко Лагумджия подчерта, че такъв брой бежанци не е имало в страната от времето на войната от 1992-1995 г. Над 100 000 жилищни сгради са разрушени или повредени, нанесени са сериозни щети на пътищата.

http://www.24chasa.bg

Снимката е на Ройтерс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *