28/03/2024

Италианският съд доказа връзките на Берлускони с мафията

Бившият италиански премиер и един от най-известните политици в света Силвио Берлускони е поддържал делови отношения с мафията в продължение на близо 20 г., съобщи в. „Индипендънт“. Това е заключението на върховния касационен съд /ВКС/ в Рим.

Милиардерът и политик Берлускони е поддържал контактите си със сицилианската мафия Коза Ностра с посредничеството на бившия сенатор Марчело Дел`Утри, който беше осъден на 7 г. затвор именно за работата си с организираната престъпност. Берлускони /77/ винаги е отричал, че връзките му с мафията стоят зад сериозните средства, с които беше създаден неговият бизнес в областта на строителството и медиите през 70-те и 80-те години на миналия век. Но съдиите от ВКС приеха обвинението на прокурора Аурелио Галасо, че „в продължение на 18 г. – от 1974 до 1992 г. Марчело Дел`Утри е гарантирал споразумението между Берлускони и Коза Ностра“.

Тази позиция потвърждава и присъдата, наложена на 72-годишния Дел`Утри от апелативния съд в Палермо през март 2013 г. „Говорим за извършването на продължила доста време престъпна дейност през този период“ е мнението на Галасо. Той твърди, че сделката между мафията и Берлускони с посредничеството на Дел`Утри „била прилагана доброволно и съзнателно“.

В понеделник Берлускони атакува „съдиите с двойни стандарти“. „Заключенията са това, което левицата се опитва да ми причини от 1994 г.“, каза бившият премиер пред агенция Анса. Джузепе ди Пиери, адвокатът на Дел`Утри, също винаги е отричал връзките на своя клиент с бандитите и е казвал, че Дел`Утри ще обжалва присъдата си пред Европейския съд по права на човека в Страсбург. Берлускони няма да бъде съден за връзките си с мафията, тъй като обвиненията за контакти с организираната престъпност имат давност от 20 г. Но след война в съдебните зали, продължила две десетилетия, прокурорите най-накрая поискаха главата на Дел`Утри малко преди той да се отърве благодарение на давността на престъпленията си.

Близо 40 бивши членове на мафията са предоставяли доказателства, че роденият в Палермо политик и бизнесмен е бил емисарят на Берлускони за връзки с Коза Ностра. Един от информаторите на властите Джовани „Прасето“ Бруска каза пред съдиите в Палермо, че годишно Берлускони е изсипвал около 600 млн. тогавашни лири на година /300 000 паунда/ в куфарите на мафията, което „беше свързано с неговата делова дейност в Сицилия“.

В далечната 1974 г. Дел`Утри нае известния в редиците на Коза ностра Виторио Мангано да работи „като сериозен управител“ на вила на Берлускони. Широко разпространена е оценката, че присъствието на Мангано е целяло престъпни групи да се въздържат да отвлекат децата на Берлускони и че той е изпрал – или е бил задължен – да изпира милиони мафиотски пари.

Сега, след потвърждаването на присъдата от ВКС, италианските власти ще поискат екстрадирането на Дел`Утри от Ливан, където той избяга миналия месец дни преди излизане на присъдата срещу него от върховния съд. Той бил арестуван от служители на Интерпол в петзвезден хотел дни, след като италианските власти обявили тревога за бягството му.

На снимката: Младият Берлускони през в офиса си през далечната 1974 г. Зад гърба му се вижда пистолет.

http://temadaily.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *