29/03/2024

Бившият канцлер Хелмут Шмит: ЕС страда от мания за величие

Бившият ръководител на германското правителство Хелмут Шмит в интервю за Bild се изказва нелицеприятно за външната политика на Европейския съюз.

Дни преди това изявление бившият германски канцлер предупреди, че има опасност от избухване на трета световна война и упрекна Брюксел, че носи част от отговорността за влошаването на украинската криза.

„Опасността ситуацията да се влоши, както стана през август 1914 г., нараства с всеки изминал ден“, посочи 95-годишният социалдемократ в интервю за вестник „Билд“. Той е роден малко след края на Първата световна война и е служил в германската армия по време на Втората световна война

Според него Брюксел се намесва активно в световната политика, независимо от факта, че „повечето еврокомисари едва се оправят в тази сфера“, пише агенция ДПА.

Последният пример, според бившия канцлер, е намерението на Европейската комисия да подпише споразумение за асоцииране с Украйна , съобщава Deutsche Welle.

“ Те поставят Украйна пред мнимия избор между Изтока и Запада “, казва Шмид. Той също така осъди подготвяната асоциация с Грузия.

„Ако някой е забравил: Грузия е извън Европа. Това е мания за величие, там няма какво да търсим!“,  казва политикът.

Eксканцлерът подкрепи позицията на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, който настоява за провеждане на нови преговори в Женева по украинската криза. Според Шмид, такава среща е необходима.

http://30dumi.eu

Снимката е на Ройтерс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *