19/05/2022

Втори кораб разрушител на НАТО влезе в Черно море

Корабът „Доналд Кук“ от американските ВМС по график трябва да влезе в Черно море не по-късно от четвъртък, 10 април.

Придвижването на ескадрения миноносец (разрушител), въоръжен с управляеми ракети, е било потвърдено за телевизия Си Ен Ен от двама американски военни представители, предаде БТА.

„Решихме да изпратим кораб в Черно море, който ще пристигне там до една седмица“, каза преди два дни пред журналисти говорителят на Пентагона полковник Стивън Уорън.

„Доналд Кук“, който е базиран в Испания, принадлежи към класа ескадрени миноносци (разрушители) „Арли Бърк“. Въоръжен е с противоракетна система „Иджис“ и крилати ракети „Томахок“, съобщава РИА Новости.

Влизането на американския военен кораб в Черно море предшества срещата на 15 април на висши политически представители от НАТО, които ще обсъдят и евентуално одобрят серия препоръки за допълнителни военни мерки, включително съкращаване на „времето за отговор“ от силите на НАТО в случай на криза.

Други възможности за НАТО са нови военни учения със страните членки, включително САЩ, и евентуално предоставяне на военни съветници на Украйна.

На 11 март вече се проведоха учения в Черно море и Полша.

САЩ са удължили срока на пребиваването в Черно море на ескадрения миноносец „Тръкстън“ и планират да изпратят там допълнителни ресурси. Този кораб по план трябваше да напусне района на 21 март.

На 13 март „Тръкстън” акостира в пристанище Варна след завършването на съвместното учение между България, Румъния и САЩ в Черно море.

(Visited 179 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *