20/04/2024

Водата погуби 4-членно семейство заради нехайството на държавата

Четиричленно семейство стана жертва на водната стихия. Фамилията бе отнесена от огромна вълна на придошлата река Демерджи дере край хасковското село Винево. Трагедията стана, докато се опитват да преминат по моста с колата си късно в четвъртък. Тогава огромна кална вълна помита автомобила с 30-годишната д-р Ширин Рамаданова, 4-годишния й син Мерт, баща й Мюмюн (56 год.) и нейната майка Ресмие. Мъжът бил учител в Кърджали, съпругата му работела като преподавател в Черноочене, а дъщеря им е лекар кардиолог.

Предполага се, че трагичният инцидент е станал преди полунощ в четвъртък. Семейството е родом от Винево, но от години се изселило в Кърджали. Във фаталния 24 април били в родното си място, за да подкрепят в нещастието, което сполетяло сестрата на Мюмюн – Басрие. Два дни преди това тя загубила сина си, който се обесил.

Близките от Кърджали били при роднините си само за няколко часа и в най-големия дъжд решили да се прибират. Една от версиите е, че стигайки до моста над реката, вероятно огромна вълна е помела колата им. Възможно е обаче пороят да е заблудил шофьора, който не е улучил моста и е метнал автомобила в мътилката.

„Около 23,30 часа водата била толкова придошла, че по моста вече било абсурд да се мине“, разказа кметът на селото Фикрет Иса. Тогава се наложило дори да подаде сигнал на спешния телефон 112 за бедствието. Часове след като дъждът намаля, нищо неподозиращите близки на Рамаданови получиха смразяващата новина. Тя дошла от техен съселянин, който случайно забелязал смачканата като консервена кутия кола – цялата в кал и клонаци при моста край селото.

До вчера по обяд хората все имаха капчица надежда, че близките им са се спасили. С напредването на деня обаче те се изпариха с разкриването на трупа на по-възрастната жена – Расмие. Бездиханното тяло на жената изплува в близост до язовира, на около 300 м край селото, оплетено в клонаци.

Междувременно местни обясниха, че мостът над реката край село Винево е с подкопани основи. Съоръжението е в това състояние още при предишния потоп, който заля региона на Хасково през 2012 година. За укрепването му община Минерални бани е търсила помощ от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към МС. Дори имало разписан проект за близо 34 000 лв. От комисията обаче е получен отказ.

След пороя този четвъртък обаче съоръжението е още по-разнебитено. Една от причините за проблема е, че селото е в Минерални бани, но землището му е в община Черноочене, Кърджалийско. „Това положение прави кандидатстването по проекти много трудно“, коментира председателят на местния общински съвет Муса Чолак.

 standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *