24/04/2024

Учени: Има опасност от цунами в някои от швейцарските езера

Швейцарски учени предупредиха, че е възможна образуването цунами в някои големи езера в страната. Това може да бъде причинено от тектонични промени, възникващи в резултат на земетресения, пише Би Би Си.

Експертите, които се събраха на конференция във Виена отбелязват, че такива събития могат да настъпят много рядко.

По-специално, цунами може да възникне на брега на езерото Люцерн, където вече е наблюдаван подобен феномен – през 1601 г.

Учените отбелязват, че няма причина за паника, но добавят, че местните власти трябва да вземат предвид тези фактори при строежа на сгради.

Бел. на snaiper-bg.net: По научно-популярните канали излъчваха филми за такива езерни вълни цунами в Италия, в Северна Америка, предизвикани не от земетресения, а от свлачища. Те са истински чудовища и оставят след себе си смърт и пустош.

В България като всички по света и ние се направихме на много велики и построихме огромни изкуствени езера – язовирите, които отдавна нарушиха естествените екосистеми по бреговете на реките.

Човешката грандомания  няма граници – проблемите с питейната и водата за напояване можеха да се решат по подобен начин с много по-малки, но достатъчно на брой изкуствени водоеми.

Получихме предупреждение -видяхме какво смешно язовирче какви беди нанесе в Село Бисер. Последните наводнения в Северозападна България, издавеното семейство в Хасковско показаха, че не сме си научили урока.

Така че – дано Бог да ни пази!

http://30dumi.eu

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *