19/04/2024

Путин вече не си говори с Обама

Руският президент Владимир Путин е прекратил дипломатическите си  отношения с американския президент Барак Обама, съобщи Daily Beast.

Според американското издание след нахлуването в Крим между Путин и президента Барак Обама са се провеждали редовни телефонни разговори с цел деескалация на ситуацията в Украйна.

Но заради факта, че САЩ и ЕС готвят нови санкции срещу Русия, Путин е решил , че взаимодействието трябва да бъде спряно, пише изданието, позовавайки се на дипломати и на източници, близки до правителството.

„Путин не иска да говори с Обама под натиск “, каза Игор Юргенс , ръководител на Института за съвременно развитие. Той е близък до руския премиер Дмитрий Медведев. Отбелязва обаче, че дипломатическите отношения между двамата президенти не са прекъснати завинаги.

Дипломатически източници отбелязват за изданието, че Путин не е заинтересован от разговор с Обама при сегашните условия. Двамата лидери биха могли да преговарят отново в бъдеще, но нито една от страните не търси пряк контакт, както бе в началото на кризата в Украйна.

Неспазването „на споразуменията от Женева“ засилиха търканията между Вашингтон и Москва, пише The Daily Beast .

Говорителят на Държавния департамент Jen Psak заяви, че САЩ не са спирали сътрудничеството с Русия и не са били информирани от руската страна, че това се е случило.

По-рано бе съобщено, че телефонните контакти на министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Джон Кери, които бяха насрочени за 23 и 24 април, не са се състояли.

Припомняме –  САЩ обвиняват Русия за съучастие в разпалването на сблъсъци и сепаратистки настроения в източните райони на Украйна, след руската анексия на Крим.

Русия от своя страна обвинява САЩ за насърчаване на украинското правителство да прибягва към антируска политика.

http://30dumi.eu

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *