29/03/2024

Още ли мислите, че масовото оглупяване в България не е нарочно?

Канадски учени доказаха, че бедността води до оглупяване. Това – в богатата Канада. Без специални научни инструменти в ръка повечето от нас забелязват, как от година на година преобладаващата маса български граждани все по-трудно свързва двата края, а опростачването и оглупяването все по-нагло определят начина ни на живот, мирогледа ни.

Целта очевидно е постигната: България е най-бедната страна в ЕС и такава ще си остане, защото оглупелите от недоимък отдавна са готови да се продадат за двойка кебапчета. Но лапащите „безплатните“ кюфтета ли са виновните?

Истинските виновници всеки ден това ни внушават – че бедните сами са виновни за хала си. 80 на сто от населението на една държава да е чак толкова тъпо? Невъзможно – дори и в България.  Не, истината е, че това бедно население просто безмилостно и ежедневно е ограбвано – чрез мизерни заплати, които дори не се изплащат редовно, с неплатени от работодателите осигуровки, чрез цените на горива, отопление, осветление и т.н., чрез цени на лекарства, често в пъти по-скъпи отколкото в богатите държави, чрез храната с европейски цени. Това дава крила на монополистите да правят каквото си искат. Само власт имащите могат да сложат ред тук, но как да го направят? После откъде ще им тече масло в джобовете? Затова посочват почти целия български народ с пръст и му внушават чувство на вина и некадърност.

Натискат се за власт, а да сте чули смислени идеи за излизане от този порочен кръг на мизерията? Точно обратното – не случайно напоследък се натрапва едно клише – всеки, който постави проблема за бедността в България, рискува да бъде обвинен в сиромахомилство. Иначе казано шик е да се говори с любов и уважение за богатите /повечето станали такива у нас по престъпен начин/, проява на лош вкус е да се говори за сиромаси.

И понеже депутатите не искат да изглеждат демоде скоро няма да ги видим да се хванат гуша за гуша, докато търсят денонощно решение на проблема на проблемите в България – повсеместната мизерия.  Вероятността такъв казус да влезе в дневния ред на така нареченото българско НАРОДНО събрание е нищожна – високо платената и послушна сбирщина не е чак толкова глупава, че да си прави харакири.

Оглупяването се превърна в златна мина за тарикатите, инвестициите в него се възвръщат многократно.

Автор: Елена Емануилова

Илюстрацията е на Дневник

One thought on “Още ли мислите, че масовото оглупяване в България не е нарочно?

  1. Е, то тарикатите кога ли не са били на мода в света,в който сме се родили…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *