30/05/2023

„Кюриосити“ откри скулптура на марсианец на Червената планета – снимки

Марсоходът „Кюриосити” /Любопитство/ изпрати снимка от Червената планета, на която се вижда лице, изсечено в камък. Това е най-новата „хуманоидна“ находка на повърхността на нашия космически съсед.

Късметът спохожда изследователя на Марс – Скот Уоринг (Scott Waring) – уфоблогър, както сам се нарича. Преди дни той различи тайнствения огън на Марс, снимката на който обиколи света. А сега видя марсианец. Разбира се – не жив, а във вид на скулптура. На снимката, изпратена на Земята през февруари 2014 г. може да се различи половината от глава, изсечена в камък. Към марсохода тя е обърната с лице.

Останки от скулптурата – снимката е на НАСА

Ентусиасти от сорта на Уоринг „въстановиха” главата, отразявайки огледално съхранената половина. Така са получили цяло лице. Логично е да се предположи, че именно така са изглеждали марсианците.

Според земните представи марсианецът от скулптурата не е красавец. Изглежда възрастен. Чертите на лицето му са волеви. Черепът е удължен нагоре / б. ред.: подобно на някои египетски владетели, увековечени в невероятните стенописи/. Той е увенчан с някаква висока конструкция. Но какво означава или символизира – никой не може да предположи. Устата е някак странна – сякаш марсианецът има четири зъба. Огледалната въстановка на лицето. Снимката е на Scott Waring

Най-вероятно тази скулптура е на някакъв местен уважаван деец, не е изключено и да е надгробен паметник, предполагат изследователите.

Марсианците май са били доста различни

Тази скулптура на възрастен марсианец не е първата, заснета на Червената планета. Преди пет години предшественикът на „Кюриосити” – марсианският робот „Спирит”, който тогава се намираше в кратера Гусев , направи удивителни панорамни снимки.

Скоро на снимка, качена в официалния сайт на НАСА, бе различена подробност, която се превърна в световна сензация. А именно – открита бе женска фигурка – на марсианка, както логично тутакси всички я кръстиха.
Знаменитата марсианка от кратера Гусев. Снимката е на НАСА.

Неизвестно защо НАСА публикува снимката на марсианката няколко месеца по-късно от получаването й. Свободният достъп до нея бе даден през януари 2008 г. От тогава насам светът спори дали фигурата е издялана от скулптор или камък под влияние на природата е придобил такава вълнуваща за земните хора форма.

Друга една снимка, направена от „Спирит” в същия този кратер Гусев, демонстрира още по-монументално творчество. Отново се вижда глава. Тук дори не е необходимо човек да си фантазира, за да я забележи. Тя се търкаля на повърхността на Марс сякаш откъртила се от някакво архитектурно съоръжение. И има далечно портретно сходство със скулптурните изображения на индианците маи.

Чертите на лицето на марсианеца, заснети от „Любопитство” обаче явно са други. Възможно е на Червената планета да са живели хуманоиди от различни видове и раси?…
Глава на марсиански „индианец” и неговата счупена чиния. Снимката е на НАСА и на Джоузеф Скипър

Изображението на индиаския мая на Марс бе открито от Маркус Йохансен от Хамбург – Германия. А недалеч от нея той видя половинка от марсианска чиния /не летяща/. Какво ли са похапвали там. И кога е било това?..

Източни КР

(Visited 670 times, 1 visits today)

One thought on “„Кюриосити“ откри скулптура на марсианец на Червената планета – снимки

  1. Ха, ха,един бог знае къде е снимано това, но американците са решили,че е на Марс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *