18/04/2024

Германски учени: Идващото лято ще бъде ненормално горещо

Германски учени представиха пред обществеността прогнозата си за времето през тази година. Според тях през идващото лято се очакват аномални горещини тъй като цялата 2014 г. обещава да бъде най-жарката за цялата история на метеорологичните наблюдения.

Предсказанието на немските специалисти е обосновано на изучаването на известното явление Ел Ниньо, което има цикличен характер. Става дума за топла вода, която е скрита под повърхността на Тихи океан. Именно тя, издигайки се нагоре и разпространявайки се до екватора на Америка е в състояние да определи параметрите на климата за толкова дълго време.

В случаите, когато има климатични аномалии, учените много често се позовават на поведението на Ел Ниньо, при което течение нещата не са толкова прости, колкото изглежда.  Ел Ниньо вече е започнало да се формира, но е много сложно да се изчислят етапите на развитието му.

С изучаването на Ел Ниньо се занимават учени от Гисенския университет Германия. Те са успели да създадат съвършено нов модел на явлението чрез тясна взаимовръзка между температурата на въздуха над екватора и останалата част на Тихи океан преди всяка поява на Ел Ниньо. Степента на тяхната близост влияе върху характеристиките на това явление.

Изхождайки от тази нова методика за прогнозиране се получава, че етапът на сформиране на Ел Ниньо има за свое начало септември миналата година. Следователно вероятността да се образува Ел Ниньо е 76 на сто, твърдят германските учени. Техният извод обаче е изненадващ: оказва се, че тази година по принцип се очаква да бъде най-горещата в историята и без Ел Ниньо. Така че ако течението се сформира докрай, е възможно да бъде дори още по-жарко от очакваното.

Трябва да се отбележи, че огромното количество други климатични модели, способни да прогнозират времето, свидетелстват за това, че вероятно през тази година Ел Ниньо все пак ще се сформира.

Мнението на учените не бива да се пренебрегва, но не бива и да забравяме, че не всички дългосрочни прогнози за времето се сбъдват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *