20/01/2022

Експерт: Няма такова нещо като безопасна ядрена енергетика

„Удивен съм колко бързо забравяме подобни неща. Общият хор у нас пее единствено в полза на ядрената енергетика“, каза в студиото на „Събуди се“ журналистът Иво Инджев.

Днес, когато отбелязваме 28 години от трагедията в Чернобил, той гостува на предаването заедно с експерта по ядрена енергетика Георги Котев, с когото са автори на книгата „Ядреналин“, съобщи Нова ТВ.

Според Инджев България трябва да избере път, подобен на австрийския.
„Австрия заключи готова атомна централа след Чернобил и никога повече не я отвори. Италианците пък направиха референдум и забраниха ядрената си енергетика. Германия също се стресна и забрани бъдещата си програма за строителство за нови централи. У нас се случи обратното – отвсякъде изникнаха рекламни агенти на ядрената енергетика“, коментира Инджев.

Няма поуки, а абсолютни лъжи. Лансира се идеята за култура на безопасност – това е целофан без съдържание. От тази култура на безопасност следва Фукушима, а след нея неминуемо ще последват и други инциденти. Нито една страна не е в безопасност, където се експлоатира атомна централа. По презумпция те са опасни“, обясни експертът Георги Котев.

„Георги се опитва да каже едни неща, които са алтернативен глас и този глас непрекъснато се запушва, защото се смята, че не е в ред за това, че говори против професията си и себе си. В днешно време, когато говорим за лакомия на държави и ядрени лобита, това може би е първият грях – нещото, което може да ни унищожи“, на мнение е Иво Инджев.

По думите на Котев застраховка за пълна безопасност няма.

„Атомът не може да бъде мирен. Противоестествено е принудително да се възбужда и поддържа верижна реакция на делене на тежките ядра. Във вселената такова нещо не се е случвало. В един момент преди 70 години хората решават да почнат да правят противоестественото и да връщат хода на развитието на вселената и да наричат това мирно“, коментира още Котев.

Бел. на snaiper-bg.net: Нашият сайт е ГОРЕЩ ПРОТИВНИК на ядрената енергетика навсякъде по света. В България – още повече – при тази умираща индустрия и при това непрестанно свиващо се заради ескалиращата бедност потребление. Против енергетиката и от изкопаеми горива сме.

Толкова много възможности има – електромобили, зелена енергия. Дайте им на учените и конструкторите средства и те ще намерят още по-удивителни от познатите ни сега екологични решения. Но ако се поровите из мрежата ще видите колко уникални енергийни проекти в полза на природа и човека са били задушени от мощните корпорации, вложили вече пари в мръсните технологии. Като се започне от гения Никола Тесла, когото хищните акули изкараха луд, и се стигне до блокирането на успешните модели „зелени автомобили“.

В този линк можете да видите част от уникалните и смазани проекти за чиста енергия – наистина си струва да хвърлите едно око!

Как може човечеството да се примирява с това, което се случва? Заради консуматорство до повръщане и алчност за пари да се слага на карта не просто живота на човечеството, а на една цяла планета?

На снимката: Украинци почитат паметта на пряко загиналите в ядрената авария. Стотици хиляди измряха по-късно. Хиляди уроди се родиха – и сред хората, и сред природата. И сега зоната около Чернобил е радиоактивна и много опасна за здравето и живота

(Visited 310 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *