06/07/2020

Да има изненадани? Безброй фалшификации в подписките на партиите

Има десетки злоупотреби с лични данни в списъците, предадени в ЦИК, за подкрепа на партии и коалиции за евровота. ЦИК препрати към КЗЛД  /Комисията за защита на личните данни/ и прокуратурата. Потърпевши се оплакаха, че не са се подписвали в полза на никого, а имената им излизали в списъците за регистрация.

На сайта на ЦИК за първи път всеки може да провери с ЕГН-то си дали и коя партия или коалиция е подкрепил.

По неофициална информация най-много мними поддръжници има засега партията на Николай Бареков „България без цензура“, пише Медиапул.

Лице с ЕГН 1111111111 се е подписало 6 пъти за регистрацията на „Атака“.
Според сайта на ЦИК човекът е с инициали М. Т. Х. и би трябвало да е на 103 години.

Човек с ЕГН 2222222222 пък е подкрепил Реформаторския блок.

В блога на партията на Надежда Нейнски „Синьо единство“ се появи информация, че нейни членове са се оказали подписани в документите на Реформаторския блок.

Справка в ЦИК показва, че Николай Банев се е подписал в подписка за регистрация на „Съюз на комунистите в България“ за участие в предстоящите европейски избори, а не за съпругата му Евгения, която издигна кандидатурата си за независим евродепутат, съобщи bTV.

В същата подписка е и майката на депутата от ДПС Делян Пеевски – Ирена Кръстева.

Владимир Наков разказа пред БНР, че се е намерил в подписката на БНПП. Според него много са местата, откъдето могат да изтекат данните от ЕГН-то му и даде пример с лекарските кабинети.

От ЦИК обясниха, че примерите с 10 еднакви цифри са тест, оставен за да се види как функционира системата, от „Информационно обслужване“, които поддържат сайта.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев призна, че комисията е „залята“ от оплаквания. Тя обаче няма правомощия да разследва, а органите, към които трябва да се обърнат засегнатите, са Комисията за защита на личните данни и прокуратурата.

„Ако бъде установено, че партии са минали бариерата с фалшиви подписи, тогава ЦИК ще вземе съответното решение спрямо тях“, каза Андреев пред Нова телевизия, но не отговори дали ще бъдат отстранени от надпреварата на евроизборите.

Някои от членовете на комисията обясниха, че има разлика между фалшифицирани подписи и неправомерно вписани имена в регистъра и че не става дума непременно за подправяне на подписи, съобщи „Дневник“.

Има съмнения, че може да не става дума за злоупотреба с лични данни, а проблемът да е в програмата, използвана от ЦИК, пише „Капитал“.

Б. ред.: Фалшиви подписи в подкрепа на фалшиви партии, които се натискат фалшиво да защитават интересите на фалшифицираната отдавна от тях България в Европа. Подозирахме го отдавна, но друго си е да го видиш черно на бяло.

Сега вече става ясно защо при толкова потънали като вода в пясък стотици милиони левове за електронно правителство, то все не се случва и не се случва. По същата причина, поради която от 20 години се говори за пряка онлайн върза между данъчните и митничарите, но и това все не се случва и не се случва.

http://dnes.dir.bg/news/izbori-lichni-danni-tzik-16511383

(Visited 79 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *