29/03/2024

Загадъчен светещ обект падна в Сибир (видео)

Загадъчен светещ обект падна в Якутия в сряда сутринта. Съприкосновението му със земята предизвиква експлозия, която видели жителите на два улуса (района).

По данни на „Вести Якутия” инцидентът е станал около 7,30 ч. местно време. Според свидетелствата на очевидците в небето прелетяло огнено кълбо, оставящо след себе си ярка следа. То паднало в гората около селцето Киргидай – Вилюйски улус. При удара му в повърхността се чул взрив, съпроводен с ослепителна светлина. Моментът на експлозията е заснет от камерите за наблюдение в местното училище.

Засега не е известно какво е паднало в якутската тайга, отбелязва „Якутия. Инфо“ и не изключва, че тайнственият обект може да е част от междуконтинентална балистична ракета (МБР) „Топол”, изстреляна от полигона в Астраханска област в събота вечер. Заедно с това е необходимо да се отбележи, че траекторията на полета на МБР е била извън територията на Якутия, а Министерството на отбраната заявява, че тя успешно е поразила цел в Казахстан.

По рано жители на Вилюйски улус се обърнаха с открито писмо до президента Владимир Путин, в което се оплакваха, че за последните 55 години в якутската тайга пет пъти са падали ракети. Именно заради това, както се твърди в писмото, в Киргилда и съседните селища рязко е скочил броят на сърдечносъдовите и онкологични заболявания.

Освен това те изразили безпокойството си, че в ускорителните блокове на „Фрегат”, които ще се използват при изстрелвания от новия космодрум Източен, ще се използва токсичното вещество хептил.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *