24/09/2020

Загадъчен светещ обект падна в Сибир (видео)

Загадъчен светещ обект падна в Якутия в сряда сутринта. Съприкосновението му със земята предизвиква експлозия, която видели жителите на два улуса (района).

По данни на „Вести Якутия” инцидентът е станал около 7,30 ч. местно време. Според свидетелствата на очевидците в небето прелетяло огнено кълбо, оставящо след себе си ярка следа. То паднало в гората около селцето Киргидай – Вилюйски улус. При удара му в повърхността се чул взрив, съпроводен с ослепителна светлина. Моментът на експлозията е заснет от камерите за наблюдение в местното училище.

Засега не е известно какво е паднало в якутската тайга, отбелязва „Якутия. Инфо“ и не изключва, че тайнственият обект може да е част от междуконтинентална балистична ракета (МБР) „Топол”, изстреляна от полигона в Астраханска област в събота вечер. Заедно с това е необходимо да се отбележи, че траекторията на полета на МБР е била извън територията на Якутия, а Министерството на отбраната заявява, че тя успешно е поразила цел в Казахстан.

По рано жители на Вилюйски улус се обърнаха с открито писмо до президента Владимир Путин, в което се оплакваха, че за последните 55 години в якутската тайга пет пъти са падали ракети. Именно заради това, както се твърди в писмото, в Киргилда и съседните селища рязко е скочил броят на сърдечносъдовите и онкологични заболявания.

Освен това те изразили безпокойството си, че в ускорителните блокове на „Фрегат”, които ще се използват при изстрелвания от новия космодрум Източен, ще се използва токсичното вещество хептил.


http://youtu.be/ULpIPkq2U5U

(Visited 224 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *