29/03/2024

В случай на нужда САЩ ще използват военна сила в Украйна

Американските войски са готови да подкрепят НАТО, ако кризата в Украйна ескалира. В случай на нужда американската армия ще използва военна сила.

Това заяви председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Мартин Демпси, съобщи на сайта си Атлантическият съвет на алианса.

Дипломатите на САЩ полагат денонощни усилия в търсене на изход от кризата във връзка с евентуалното присъединяване на Крим към Русия. Демпси съобщи, че е разговарял с редица руски военни, но също така отправя ясно послание към Украйна и членките на НАТО: в случай на нужда американската армия ще използва военна сила, посочва Атлантическият съвет.

„Опитваме се да кажем (на Русия) да не ескалира още повече нещата в Източна Украйна и да създаде условия за някакво решение в Крим. Във военен аспект обаче отправяме послание до нашите съюзници от НАТО, заяви Демпси в интервю за телевизия Пи Би Ес.

Запитан дали е възможна военна намеса на САЩ в украинската криза, Демпси отговори: „Въпросът, мисля, заслужава според развитието на ситуацията да бъде разглеждан и преразглеждан отново и отново. Не бива обаче да забравяме своите договорни ангажименти пред съюзниците си от НАТО. И аз ги уверих, че ако бъдат засегнати договорните ангажименти, ние ще отвърнем“.

Той подчерта, че ако Русия навлезе в суверенна страна под предлог, че закриля етническите руснаци в Украйна, това ще изложи Източна Европа на съществен риск, защото етнически анклави има в цяла Източна Европа и на Балканите.

Москва затяга военната си хватка около Крим

От Париж съобщиха, че Оланд и Обама са обсъждали евентуални „нови мерки” срещу Русия.

В същото време бе съобщено, мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за пореден път не е била допусната на територията на Крим и че са били изстреляни предупредителни изстрели, когато наблюдателите са направили опит да навлязат на полуострова.

От Организацията посочват, че при инцидента, станал в Армянск, няма ранени.

Вчера колона от военни камиони е навлязла в Симферопол. Броят на товарните автомобили, които са превозвали военнослужещи, е надхвърлял 70.

Превозните средства са били без регистрационни номера. Колоната е била съпроводена от полицейски автомобил на руската военна автомобилна инспекция. По-рано бе съобщено, че в Симферопол е пристигнала колона от близо 90 военни машини, съпровождани от руската автомобилна инспекция.

По данни на украинската Държавна гранична служба, в Крим се намират около 30 000 руски военнослужещи.

Докато Москва затяга военната си хватка около Кримския полуостров, проруските власти насрочиха за 16 март референдум за отделянето на региона от Украйна и присъединяването му към Русия.

Действащият украински външен министър Андрей Дещица в събота призова за дипломатическо решение и мирен край на кризата. Той заяви, че Украйна е отворена към всяка възможност, която води до конкретни резултати, но подчерта, че „Крим е и ще остане украинска територия”.

http://dnes.dir.bg/news/USA-ukrina-nato-16274167

One thought on “В случай на нужда САЩ ще използват военна сила в Украйна

  1. А дали няма да получат няколко ракети
    във Вашингтон, Лос Анжелес и още някъде
    съвсем неочаквано както се правят на интересни
    като се месят, където не им е работа?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *