06/06/2020

Тревога! Искат да ни забранят да отглеждаме истински домати като биволското сърце

Внимание! Проект за нов европейски регламент застрашава някои от емблематичните български сортове зеленчуци. Ако документът бъде приет без поправки, дребните български зеленчукопроизводители ще бъдат лишени от правото да произвеждат някои от любимите местни сортове чушки и розови домати.

Привърженици на всевъзможни конспиративни теории предупреждават, че в някои страни вече забраняват производството на плодове и зеленчуци за лична консумация. Мотивите за това официално са „загриженост“, но всъщност истинската причина е да не изгубят мастодонтите в бранша и един купувач на пълните им с химия ГМО продукти.

Защото напоследък се надига истинска вълна за връщане назад към естествените продукти, към старите сортове, които не са манипулирани. И не само, защото са по-истински, а защото модерните – почти всички, са еднакъв вкус на пластмаса. Но това очевидно е страшна заплаха за богатствата на мастодонтите.

И ето че в ЕК сме свидетели на пореден неприкрит лобизъм в полза на шепа хора и във вреда на 500 милиона европейци.

Хора, да бъдем бдителни! Български евродепутати, ако проспите и това, както гласувахте услужливо за разрешаването на отглеждане на ГМО култури в ЕС, значи откровено се нареждате в редиците на прислугата на корпорациите без дори да ви трепне окото колко ужасни ще са последиците от това.

Но и ето подробности за задаващата се поредна голяма опасност:

Новата регламентация все още е в процес на обсъждане, но ако българската държава не се намеси пред Брюксел, напълно реална е опасността емблематичен сорт домати като розовия „биволско сърце“ да бъде забранен. Същата съдба може да сполети и други местни разновидности на плодове и зеленчуци.

„Когато се приеме този регламент, тези сортове може да отпаднат като употреба и да се загуби ценен генетичен материал”, коментира директорът на Института по растителни и генетични ресурси в град Садово доц. Тенчо Чолаков.

„Разбира се, че ще има протести, ако забранят тези бабини сортове. Това е нашата история, няма как някой да ни я забрани”, категоричен бе зеленчукопроизводителят Данаил Стефанов.

Според новия еврорегламент, зеленчукопроизводителите няма да имат право да търгуват и разменят семена и разсад от несертифицираните местни сортове. В момента цената на хибридните чужди семена е непосилна за дребните български производители. Затова те сами си селектират разсада и забраната да го разменят ще ги постави в тежка ситуация.

„Произвеждаме си ние семето, също така е много скъпо да си купим семе! Една семка на пазара струва около 25 стотинки”, възмути се зеленчукопроизводителят Атанас Ненков пред бтв.

„Трябва да знаят хората там, че ние си ги селектираме. Някога тия домати бяха много криви – с дупки, чернотии и ние си ги селектирахме с течение на годините”, допълни колегата му Венцеслав Червенков.

Родните зеленчукопроизводители предпочитат типичните български сортове, защото са с по-добри вкусови качества и потребителите са готови да плащат по-добра цена за тях. От Института по растителни и генетични ресурси призовават министерството на земеделието да се намеси и да защити българските интереси.

(Visited 1 547 times, 1 visits today)

3 thoughts on “Тревога! Искат да ни забранят да отглеждаме истински домати като биволското сърце

  1. Крайно време е този измислен ЕС да се разпадне.

  2. ЕС момента си копае гроба, много усърдно. Ще дойде ден, когато и слепия ще прогледне, поне за да може да хвърли пръст на гроба на ЕС.

  3. ЕС е творение на САЩ и е крайно време това да се разбере от поне мислещите хора. Зомбираните, онези от обора на медиите и властта ги забравяме. За тях всеки позволил си да мисли самостоятелно и на глас бива дамгосан като противник на всички „демократични ценности“ които военнопрестъпникът САЩ налага. С оръжие, разбира се, нали точно за това е „най-демократичната държава“. Казано е, че миротворец е онзи с най-голяма армия!
    ЕС прави опити за излизане от орбитата на влияние на САЩ, но неуспешни.
    Всъщност имаме така нареченият ЕС, а няма национална европейска армия. За сметка на това САЩ буквално са окопирали Европа – проверете колко бази имат и колко войници са дислоцирани в Европа.
    2017 е годината на война с Русия. Лека им пръст на загиналите европейци. И сред нас ще има!!! Така, че не е изненадващо влиянието на лобитата на американските корпорации в Европа. Как се изпуска 500 милионен пазар. Вижте в Китай ГМО компаниите няма да успеят. Тези пичове (Китайците, де) не се поколебаха да изгоеят цял контейнеровоз с ГМО соя и царевица на Монсанто. Копелетата (Монсанто, де) се опитали да ги преметнат, но китайските власти винаги вземат проби без значение какво пише в документацията. Те и по тази причина са трън в окото на корпорациите, а от там и на американската дипломация, защото тук вече говорим за над ЕДИН милиард гърла за изхранване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *