28/10/2020

Тайната на удивителното Мастилено езеро е разкрита (снимки)

За алжирския град Сиди Бел Абес се заговори след като на неговата територия бе открит необикновен водоем. Той е уникален с това, че е запълнен не с обикновена вода, а с истинско мастило, което спокойно може да се използва за писане. Разбира се, тук не могат да се развъждат риби тъй като мястото е неподходящо дори за растения, да не говорим за каквито и да е животински организми.

Учените дълго време се опитват да разгадаят тайната на езерото. Отговорът вече е намерен. Оказва се, че появата на мастилото в езерото е резултат от стичането в този водоем на две реки, едната от които е източник на огромно количество железни соли, а другата – на органични съединения, които се срещат в торфените блата.

Благодарение на този тандем се появява истинска природна мастилница, историята на която е обвита с много легенди.
Местните жители обичат да разказват историята за това, че някога в техния град тъмни сили купували живи души. И ето че веднъж, подписвайки договор, им свършило мастилото. И те решили да излязат от положението по този необикновен начин.

Трябва да се отбележи, че качеството на мастилото в това езеро е достатъчно високо, поради което то се продава не само в Алжир, но и в много други страни. Туристите с голямо удоволствие вземат от местните жители различни сувенири, изготвени от тази природна суровина.

Учените обаче предупреждават всички желаещи да видят това чудо на природата, че дългият престой около тази необикновена и интересна природна забележителност може да бъде опасен за здравето, тъй като има огромна вероятност от отравяне заради вредните изпарения.

(Visited 288 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *