16/04/2024

Тайната на удивителното Мастилено езеро е разкрита (снимки)

За алжирския град Сиди Бел Абес се заговори след като на неговата територия бе открит необикновен водоем. Той е уникален с това, че е запълнен не с обикновена вода, а с истинско мастило, което спокойно може да се използва за писане. Разбира се, тук не могат да се развъждат риби тъй като мястото е неподходящо дори за растения, да не говорим за каквито и да е животински организми.

Учените дълго време се опитват да разгадаят тайната на езерото. Отговорът вече е намерен. Оказва се, че появата на мастилото в езерото е резултат от стичането в този водоем на две реки, едната от които е източник на огромно количество железни соли, а другата – на органични съединения, които се срещат в торфените блата.

Благодарение на този тандем се появява истинска природна мастилница, историята на която е обвита с много легенди.
Местните жители обичат да разказват историята за това, че някога в техния град тъмни сили купували живи души. И ето че веднъж, подписвайки договор, им свършило мастилото. И те решили да излязат от положението по този необикновен начин.

Трябва да се отбележи, че качеството на мастилото в това езеро е достатъчно високо, поради което то се продава не само в Алжир, но и в много други страни. Туристите с голямо удоволствие вземат от местните жители различни сувенири, изготвени от тази природна суровина.

Учените обаче предупреждават всички желаещи да видят това чудо на природата, че дългият престой около тази необикновена и интересна природна забележителност може да бъде опасен за здравето, тъй като има огромна вероятност от отравяне заради вредните изпарения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *