29/03/2024

Световната метеорологична организация: Апокалипсисът върви по план

Независимо от всички предупреждения населението на Земята изглежда както и преди не се замисля за това, че дейността на човека влияе на глобалното затопляне. В обозримо бъдеще то може да предизвика сериозни климатични катастрофи.

Миналата 2013 г., бе белязана с големи засушавания, наводнения и тропически циклони по всички краища на планетата. Счупен бе и поредния температурен рекорд, се казва в доклад, публикуван в сайта на СМО (Световната метеорологична организация).

„Природните явления винаги са влияли на климата и изменението на температурите. Но много от екстремалните събития през 2013 г. бяха свързани с измененията, предизвикани от дейността на човека. Станахме свидетели на мощни валежи, на повишаване на температурите и огромни щети, нанесени от бури и наводнения в крайбрежните региони, причина за които стана повишаване нивото на моретата – такива, като тайфунът „Хаян” на Филипините”, коментира ръководителят на СМО при ООН Мишел Жаро.

Сред другите  явления, за които метеоролозите обвиняват човека, са снежните бури в САЩ, наводненията в Индия, Судан, Китай  и Далечния Изток. Освен това 2013 г. бе най-горещата в цялата история на метеорологичните наблюдения в Австралия, почти е подобрен температурният рекорд в Аржентина. В ООН отбелязват, че измененията на климата са довели до реални финансови и хуманитарни проблеми – само тайфунът „Хаян” уби повече от 6000 човека, а нанесените щети се оценяват на 13 милиарда долара.

Причина за климатичните изменения специалистите виждат в това, че концентрацията на парниковите газове в атмосферата достигна рекордни стойности. По думите на Жаро повече от 90 на сто от излишната енергия, задържана от парниковите газове, в крайна сметка ще продължи да нагрява планетата още няколко века. А климатичните катастрофи, причина за които стана човекът, ще се повтарят неизменно.

Очакват се такива и през 2014 г. Неотдавна немски учени от университета Гисен, изучаващи феномена „Ел Ниньо” предупредиха, че настоящата година може да е най-горещата в цялата история на метеорологичните наблюдения.

На снимката: Вилнее „Хаян“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *