18/04/2024

Стартиращ бизнес в България? Забравете!

Писмото по-долу е автентично и наистина изпратено до премиера Пламен Орешарски. Много е показателно – демонстрира на „живо“ защо нещата у нас все не могат и не могат (или как им пречат) да потръгнат в посоката, в която ни се иска.

Господин министър-председател,

Позволявам си да Ви безпокоя, загрижена за бъдещето на дъщеря си в нашата родина.

След като я посъветвах да си остане тук, да не търси щастието си извън България, а да си създаде свой бизнес, подкрепен от младежките програми, тя го прие с типичния за младите ентусиазъм. Учреди си фирма, намери си помещение, в което заедно със своя приятелка да предлагат услуги, и… неволите започнаха.

Промяната на предназначението на помещението от магазин за промишлени стоки в салон за услуги се оказа скъпа работа – около 1000 лева, както казаха местните „фактори”: за всеки подпис по 100 лева.

Програмата за подкрепа, която препоръчах, се оказа непробиваема стена в банковите постройки. Навсякъде искат най-малко 6 месеца работа от стартирането на бизнеса. А как стартира един бизнес без пари – никой не каза.

Като загрижена майка, се свързах със служител в БНБ, за да разбера подробности по програмата и да опиша неволите ни. Оттам бяха категорични, че такова условие (за 6-те месеца) няма.

И Ви питам г-н премиер: Къде се губи връзката?! Бих била щастлива да ми отговорите.

Фанко Тодорова

С уважение и надежда: (Една огорчена майка)
Пловдив

3 thoughts on “Стартиращ бизнес в България? Забравете!

  1. Покрай всички други беди,които ни сполетяха след 1990г. има още една и тя се нарича КОРУПЦИЯ и РЕКЕРТ.Затова в България нищо не върви и не се вижда светлина в тунела.

  2. И тази другарка как иска да прави бизнес без начален капитал?

  3. Някой може ли да ми каже как се спестява първоначален капитал с ниските заплати. Аз съм една от майките които от два месеца обикаля банките за кредит за стартиращ бизнес. Преди това е имало такъв кредит. Сега дават само за развитие на фирма която има най-малко 6 месеца работа, а някой банки искат 2-3 години да е работила фирмата. Ако има банка, която не иска фирмата да е работила нека пише.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *